Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Υποκριτές και Φαρισαίοι τον πνίξατε το Χριστό κάπου στη Μεσόγειο



 prosfiges1Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη
Όλα θα ήταν όμορφα, ωραία, γιορτινά, με τους ανθρώπους χαρούμενους κι ευτυχισμένους, έτοιμους να ψωνίσουν, να αγοράσουν, να καταναλώσουν όπως ορίζει η θεά διαφήμιση, όπως θα ήθελα η μαμά εταιρία που έκανε θεά τη διαφήμιση.
Όλα θα ήταν όπως πρέπει, αν δεν υπήρχαν κάτι μυτερά αγκάθια να χαλάνε τη γιορτινή σούπα.
Αλλά βλέπεις, όπου κυριαρχούν οι εταιρίες και όχι οι άνθρωποι όλα μπαίνουν στην άκρη για το κέρδος της εταιρίας.
Τι να σου κάνει η εταιρία που παράγει όπλα και η εταιρία που τα εμπορεύεται; Πώς αλλιώς θα κερδίσουν χωρίς
πολέμους; Τα όπλα δεν «καταναλώνονται» αλλιώς. Δεν πας ως χριστουγεννιάτικό δώρο στο φίλο σου μια ρουκέτα, ας πούμε, τυλιγμένη σε χρυσό χαρτί. Ούτε αγοράζεις στον αδερφό σου ένα κουτί σφαίρες αντί για σοκολατάκια.
Μπορείς όμως να τα «δωρίζεις» σε τίποτα κακόμοιρους Ασιάτες ή Αφρικανούς αφού τους βάλεις πρώτα να τσακώνονται μεταξύ τους. Μετά θα σε παρακαλάνε για τα «δώρα» που παράγεις και εμπορεύεσαι.
Είναι, που λέτε, κάτι παράσιτα, ανθρώπους δεν τους λες, που άφησαν τα σπίτια τους που βομβαρδίζονταν μες στο καταχείμωνο και κίνησαν για τους δικούς μας τόπους. Τι θράσος αλήθεια εκ μέρους τους, τι αγένεια!
Ήρθαν και χάλασαν την αποβλάκωσή μας. Κάτι βρεγμένα και πεινασμένα παιδικά κορμάκια γέμισαν τις οθόνες της απραξίας μας την ώρα που όλοι περιμέναμε να δούμε στις οθόνες πόσες μέρες έμειναν ακόμη για τα Χριστούγεννα.
Όμως, ακόμη κι αυτόν τον μέγιστο ανθρώπινο πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, οι εταιρίες, ως γνήσια αρπακτικά και μανούλες στο εμπόριο, έσπευσαν να τον εξαργυρώσουν.
Αν δεν υπήρχαν οι εταιρίες-κανάλια για να δείξουν την «ευαισθησία» των εταιριών, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος οι εταιρίες να είναι «ευαίσθητες».
Όμως τέτοιες γιορτινές μέρες οι εταιρίες φροντίζουν για όλους όσους βρίσκονται σε ανέχεια.
Δίνουν «δωρεάν» χρόνο ομιλίας στα κινητά για να μιλάμε, να λέμε άσχετα μέχρι να καταναλώσουμε το χρόνο, να ανταλλάσσουμε ψεύτικες, τις περισσότερες φορές, ευχές, γιατί έτσι είθισται και να μας γίνεται συνείδηση πως το δικαίωμα στο να μιλάμε όσο θέλουμε μας το παραχώρησε η εταιρία η οποία όποτε θέλει, μπορεί να μας το στερήσει, όπως για παράδειγμα, αν δεν πληρώσουμε το λογαριασμό.
Πρέπει να μάθουμε πως οι εταιρίες θα είναι καλές μαζί μας αν κι εμείς είμαστε καλοί καταναλωτές, αλλιώς θα υποστούμε τις συνέπειες.
Χαρίζουν στους καλούς πελάτες εισιτήρια θεαμάτων και δείπνα στη μισή τιμή αρκεί να τους το ζητήσουμε. Οι εταιρίες έχουν φροντίσει πριν από μας για το τι θα μας άρεσε να δούμε και να φάμε. Είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε αυτό που εκείνες θέλουν.
Οι ιατρικές και ασφαλιστικές εταιρίες φροντίζουν για την υγεία και την ασφάλειά μας. Τα δημόσια νοσοκομεία και οι δομές κοινωνικής ασφάλισης και μέριμνας ισοπεδώθηκαν αφού πρώτα καταληστεύτηκαν, για να επικρατήσει και να αναδειχτεί η ανωτερότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Με σημαία τους την υγεία με αξιοπρέπεια για όλους ξεχνάνε να συμπληρώσουν: «για όλους όσους έχουν να πληρώσουν».
Τα δημόσια νοσοκομεία, προς το παρόν, χορταίνουν με εξαγγελίες και υποσχέσεις.
Για παράδειγμα, το Σπηλιοπούλειο Ογκολογικό Νοσοκομείο τελικού σταδίου λειτουργεί χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Κοινωνικοί λειτουργοί, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι και νοσηλευτές δεν υπάρχουν. Όσο για υλικά, ότι περισσεύει από τα κοινωνικά ιατρεία.
Αυτά παθαίνει όποιος επιθυμεί δημόσια δωρεάν υγεία, καταλήγει να μην έχει ούτε δημόσια ούτε δωρεάν ούτε υγεία. Ενώ, λίγο πιο βόρεια, η εταιρία-νοσοκομείο είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ξενοδοχείο σκέτο και με τους καλύτερους γιατρούς, αρκεί να ξεχωρίζεις στη «λεπτομέρεια», να έχεις χρήμα να πληρώσεις.
Τούτες τις μέρες, άγιες τις βαφτίζουν αλλά ποτέ δεν κατάλαβα «γιατί;» και «για ποιους;», οι εταιρείες δείχνουν το «ανθρώπινο» πρόσωπό τους περιμένοντας την «έλευση του Χριστού». Τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου δεν νοιάζονται για την ασχήμια του προσώπου τους.
Καμώνονται, τάχα, πως δεν πήραν χαμπάρι ότι ο Χριστός που περιμένουν πνίγηκε κάπου στη Μεσόγειο.

Η αλήθεια για τις προτάσεις Τσίπρα στους αγρότες

29.02.2016 | από Σύνταξη
Η αλήθεια για τις προτάσεις Τσίπρα στους αγρότες
Αριστερα
Δημοσίευση: Φύλλο 301 - 27/2/2016
     
Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός αποδείχτηκε ο περιβόητος «διάλογος» με τον πρωθυπουργό
Του Δημήτρη Κοδέλα*

Είναι δεδομένο ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις με τα χαρακτηριστικά της μαζικότητας, της διάρκειας και της έντασης αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα και μια μεγάλη φθορά για την κυβέρνηση. Η πρόσφατη ειδική αναφορά του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής στις εκδηλώσεις αποδοκιμασίας βουλευτών της επαρχίας με στόχο την τόνωση του ηθικού τους φανερώνει το άγχος του Μαξίμου, παρά την έως σήμερα θεαματική πειθάρχησή τους.
Όποιος, ωστόσο, περίμενε ότι οι κινητοποιήσεις θα ωθούσαν την κυβέρνηση σε έναν πιο ουσιαστικό προβληματισμό γύρω από τα ζητήματα της παραγωγής και των αγροτών διαψεύστηκε. Βασική έγνοια είναι η διαχείριση του ζητήματος και των κινητοποιούμενων αγροτών αξιοποιώντας την κούραση που υπάρχει τόσο στους αγρότες όσο και στην κοινωνία και η εφεύρεση μιας ημι-εικονικής πρόνοιας για τους μικρούς και μικρομεσαίους (πιο αδύνατους) παραγωγούς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο περιβόητος «διάλογος» ήταν ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός από τον πρωθυπουργό ο οποίος έπρεπε να δείξει ένα ορισμένο ενδιαφέρον για το αγροτικό ζήτημα και να παρουσιάσει ο ίδιος την όποια υποχώρηση είχε αναγκαστεί να κάνει η κυβέρνηση.

«25… σημεία» χωρίς περιεχόμενο
Έτσι, οδηγηθήκαμε στην κατάθεση από μέρους της κυβέρνησης πρότασης… 25 σημείων προς τους αγρότες. Η πλειοψηφία των σημείων αποτελείται από: α) τις γνωστές εξαγγελίες που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις βασιζόμενες στα χρήματα του ΠΑΑ, δηλαδή στις κοινοτικές ενισχύσεις, β) διαδικαστικές και γραφειοκρατικές παρεμβάσεις που αφορούν την έγκαιρη εξόφληση ενισχύσεων και οφειλών του κράτους, γ) από γενικόλογα συνθήματα-ευχολόγια ατάκτως ειρημένα και κενά περιεχομένου (1).
Εκεί που η κυβέρνηση φάνηκε να κάνει μια μικρή υποχώρηση είναι στο Φορολογικό, ενώ επιμένει με μικρές αλλαγές στην πρόταση για το Ασφαλιστικό. Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό δίνεται η δυνατότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ασφάλιση ΟΓΑ και 51% του εισοδήματος αγροτικό) να επιλέξουν την απόδοση ασφαλιστικής εισφοράς που αντιστοιχεί στο 23,5% του εισοδήματός τους αντί του 27,5% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου. Στην περίπτωση αυτή το τίμημα για την απλοχεριά της κυβέρνησης θα είναι η καταβολή χαμηλότερης εθνικής σύνταξης, που θα διαμορφωθεί στα 307,6 ευρώ!
Σε σχέση με το Φορολογικό η βελτίωση που φαίνεται να προτείνει η κυβέρνηση είναι η θέσπιση αφορολόγητου στα 9.500 ευρώ, ενώ θα υλοποιηθεί η μνημονιακή δέσμευση για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 26%. Το παράδοξο είναι ότι η πρόταση για το Φορολογικό, ενώ αναπαράγεται από τους αγρότες και από υπουργούς, αποφεύγεται να διατυπωθεί με σαφήνεια τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και από την κυβερνητική εκπρόσωπο. Έτσι, η επίσημη ενημέρωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο αναφέρεται σε «θέσπιση αφορολόγητου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς» χωρίς να προσδιορίζει το ακριβές ύψος του, τον χρόνο εφαρμογής του και το ποιούς αφορά, ο πρωθυπουργός παρά την εκτενή αναφορά στη Βουλή στο αγροτικό αποφεύγει την σαφή αναφορά στο αφορολόγητο και η Αυγή μας ενημερώνει σε ρεπορτάζ ότι «Τη θέσπιση ενιαίου αφορολόγητου για τους αγρότες θα διεκδικήσει η κυβέρνηση στους θεσμούς» (2)…!
Ας δεχτούμε, παρά τη «δημιουργική ασάφεια», ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ. Από ό,τι φαίνεται, ερμηνεύοντας τους κυβερνητικούς χρησμούς, το αφορολόγητο αυτό αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (51% τους εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα) αφήνοντας εκτός δεκάδες χιλιάδες μικρούς ετεροεπαγγελματίες που εξασφάλιζαν ένα συμπληρωματικό εισόδημα από την παραγωγή (3). Επιπλέον, αίρεται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για τις άμεσες ενισχύσεις και αυτές εντάσσονται στο φορολογητέο αγροτικό εισόδημα. Αυτό πλήττει κυρίως τους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς για όσους έπαιρναν μεγάλες ενισχύσεις, ήδη το κομμάτι πλέον των 12.000 ευρώ φορολογούνταν κανονικά.

agrotes pin

Εικονική πραγματικότητα
Ακόμα κι έτσι, τα αποτελέσματα της καθιέρωσης αφορολόγητου απέχει πολύ από τη νέα εκστρατεία παραπληροφόρησης κυβερνητικών στελεχών και πρωθυπουργού. Όπως φαίνεται και στον πίνακα, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που προβάλλεται. Ενώ, υπάρχει μια πολύ μικρή μείωση της επιβάρυνσης για εισοδήματα έως 5000 ευρώ, παρατηρείται μια σημαντική αφαίρεση εισοδήματος για όσους βγάζουν έως 20.000 ευρώ, δηλαδή μια εισοδηματική συμπίεση των μικρομεσαίων αγροτών προς τα κάτω. Να επισημανθεί για όσους αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν την πραγματικότητα που ζει ένας αγρότης, ότι το εναπομείναν εισόδημα δεν είναι καν αυτό που μένει για τη διαβίωση μιας αγροτικής οικογένειας. Μέρος αυτού θα δαπανηθεί για άλλους φόρους (ΕΝΦΙΑ, τέλη, κ.λπ.), για τα κόστη καλλιέργειας (εισφορά ΕΛΓΑ, ρεύμα, εφόδια, καύσιμα, ανανέωση/αναδιάρθρωση καλλιέργειας, καλλιεργητικές εργασίες κ.λπ.) για ζημιές στα μηχανήματα, σε υποδομές, κλοπές.
Η νέα πρόταση της κυβέρνησης δεν συμβάλλει στην επανεκκίνηση της παραγωγής, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός. Αντιθέτως παράγει φτώχεια και προσθέτει βάρη στην παραγωγή. Και το βασικό της έλλειμμα δεν είναι ούτε καν κυρίως αυτό, αλλά το ότι αναδεικνύει την απουσία πραγματικού ενδιαφέροντος και σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Τούτων δοθέντων, είναι «μοιραία» μια νέα αγροτική έξοδος και η ενίσχυση τάσεων συγκέντρωσης γης, παραγωγής και πλούτου σε λίγους.
Ίσως αυτό να είναι και το μοντέλο παραγωγής που αντιστοιχεί σε μια χώρα περιορισμένης κυριαρχίας, εγκλωβισμένης στη δίνη αέναων πολιτικών νεοφιλελευθερισμού και λιτότητας και γεωπολιτικών κινδύνων. Κι αν για τον πρωθυπουργό το βασικό μέλημα είναι η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης, όρος επιβίωσης για την κοινωνία και τη χώρα είναι η υπέρβαση και η ανατροπής της.

(1) Από τα 25 σημεία: Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας μεσαζόντων και καρτέλ / Ειδικό σχέδιο για την κτηνοτροφία / Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα…
(2) Ρεπορτάζ Αυγής, 23/02/2016, Ζούντα Αντιγόνη
(3) Ας μην μας κατηγορήσει κανείς ότι ευνοούμε τους μεγαλοδικηγόρους και μεγαλογιατρούς καθώς είναι δεκάδες χιλιάδες οι χαμηλόμισθοι και οι επαγγελματίες που παράλληλα έχουν συμπληρωματικό αγροτικό εισόδημα. Θα μπορούσαν να μπουν εισοδηματικά κριτήρια ώστε να αποκλειστούν από το όποιο ευνοϊκό καθεστώς αυτοί που έχουν μεγάλα εισοδήματα από άλλες δραστηριότητες.
- See more at: http://www.e-dromos.gr/h-alitheia-gia-tis-protaseis-tsipra-stous-agrotes/#sthash.ug49rEfp.dpuf

Η αλήθεια για τις προτάσεις Τσίπρα στους αγρότες

29.02.2016 | από Σύνταξη
Η αλήθεια για τις προτάσεις Τσίπρα στους αγρότες
Αριστερα
Δημοσίευση: Φύλλο 301 - 27/2/2016
     
Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός αποδείχτηκε ο περιβόητος «διάλογος» με τον πρωθυπουργό
Του Δημήτρη Κοδέλα*

Είναι δεδομένο ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις με τα χαρακτηριστικά της μαζικότητας, της διάρκειας και της έντασης αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα και μια μεγάλη φθορά για την κυβέρνηση. Η πρόσφατη ειδική αναφορά του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής στις εκδηλώσεις αποδοκιμασίας βουλευτών της επαρχίας με στόχο την τόνωση του ηθικού τους φανερώνει το άγχος του Μαξίμου, παρά την έως σήμερα θεαματική πειθάρχησή τους.
Όποιος, ωστόσο, περίμενε ότι οι κινητοποιήσεις θα ωθούσαν την κυβέρνηση σε έναν πιο ουσιαστικό προβληματισμό γύρω από τα ζητήματα της παραγωγής και των αγροτών διαψεύστηκε. Βασική έγνοια είναι η διαχείριση του ζητήματος και των κινητοποιούμενων αγροτών αξιοποιώντας την κούραση που υπάρχει τόσο στους αγρότες όσο και στην κοινωνία και η εφεύρεση μιας ημι-εικονικής πρόνοιας για τους μικρούς και μικρομεσαίους (πιο αδύνατους) παραγωγούς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο περιβόητος «διάλογος» ήταν ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός από τον πρωθυπουργό ο οποίος έπρεπε να δείξει ένα ορισμένο ενδιαφέρον για το αγροτικό ζήτημα και να παρουσιάσει ο ίδιος την όποια υποχώρηση είχε αναγκαστεί να κάνει η κυβέρνηση.

«25… σημεία» χωρίς περιεχόμενο
Έτσι, οδηγηθήκαμε στην κατάθεση από μέρους της κυβέρνησης πρότασης… 25 σημείων προς τους αγρότες. Η πλειοψηφία των σημείων αποτελείται από: α) τις γνωστές εξαγγελίες που κάνουν όλες οι κυβερνήσεις βασιζόμενες στα χρήματα του ΠΑΑ, δηλαδή στις κοινοτικές ενισχύσεις, β) διαδικαστικές και γραφειοκρατικές παρεμβάσεις που αφορούν την έγκαιρη εξόφληση ενισχύσεων και οφειλών του κράτους, γ) από γενικόλογα συνθήματα-ευχολόγια ατάκτως ειρημένα και κενά περιεχομένου (1).
Εκεί που η κυβέρνηση φάνηκε να κάνει μια μικρή υποχώρηση είναι στο Φορολογικό, ενώ επιμένει με μικρές αλλαγές στην πρόταση για το Ασφαλιστικό. Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό δίνεται η δυνατότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ασφάλιση ΟΓΑ και 51% του εισοδήματος αγροτικό) να επιλέξουν την απόδοση ασφαλιστικής εισφοράς που αντιστοιχεί στο 23,5% του εισοδήματός τους αντί του 27,5% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο Κατρούγκαλου. Στην περίπτωση αυτή το τίμημα για την απλοχεριά της κυβέρνησης θα είναι η καταβολή χαμηλότερης εθνικής σύνταξης, που θα διαμορφωθεί στα 307,6 ευρώ!
Σε σχέση με το Φορολογικό η βελτίωση που φαίνεται να προτείνει η κυβέρνηση είναι η θέσπιση αφορολόγητου στα 9.500 ευρώ, ενώ θα υλοποιηθεί η μνημονιακή δέσμευση για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 26%. Το παράδοξο είναι ότι η πρόταση για το Φορολογικό, ενώ αναπαράγεται από τους αγρότες και από υπουργούς, αποφεύγεται να διατυπωθεί με σαφήνεια τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και από την κυβερνητική εκπρόσωπο. Έτσι, η επίσημη ενημέρωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο αναφέρεται σε «θέσπιση αφορολόγητου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς» χωρίς να προσδιορίζει το ακριβές ύψος του, τον χρόνο εφαρμογής του και το ποιούς αφορά, ο πρωθυπουργός παρά την εκτενή αναφορά στη Βουλή στο αγροτικό αποφεύγει την σαφή αναφορά στο αφορολόγητο και η Αυγή μας ενημερώνει σε ρεπορτάζ ότι «Τη θέσπιση ενιαίου αφορολόγητου για τους αγρότες θα διεκδικήσει η κυβέρνηση στους θεσμούς» (2)…!
Ας δεχτούμε, παρά τη «δημιουργική ασάφεια», ότι ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης για το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ. Από ό,τι φαίνεται, ερμηνεύοντας τους κυβερνητικούς χρησμούς, το αφορολόγητο αυτό αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (51% τους εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα) αφήνοντας εκτός δεκάδες χιλιάδες μικρούς ετεροεπαγγελματίες που εξασφάλιζαν ένα συμπληρωματικό εισόδημα από την παραγωγή (3). Επιπλέον, αίρεται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για τις άμεσες ενισχύσεις και αυτές εντάσσονται στο φορολογητέο αγροτικό εισόδημα. Αυτό πλήττει κυρίως τους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς για όσους έπαιρναν μεγάλες ενισχύσεις, ήδη το κομμάτι πλέον των 12.000 ευρώ φορολογούνταν κανονικά.

agrotes pin

Εικονική πραγματικότητα
Ακόμα κι έτσι, τα αποτελέσματα της καθιέρωσης αφορολόγητου απέχει πολύ από τη νέα εκστρατεία παραπληροφόρησης κυβερνητικών στελεχών και πρωθυπουργού. Όπως φαίνεται και στον πίνακα, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που προβάλλεται. Ενώ, υπάρχει μια πολύ μικρή μείωση της επιβάρυνσης για εισοδήματα έως 5000 ευρώ, παρατηρείται μια σημαντική αφαίρεση εισοδήματος για όσους βγάζουν έως 20.000 ευρώ, δηλαδή μια εισοδηματική συμπίεση των μικρομεσαίων αγροτών προς τα κάτω. Να επισημανθεί για όσους αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν την πραγματικότητα που ζει ένας αγρότης, ότι το εναπομείναν εισόδημα δεν είναι καν αυτό που μένει για τη διαβίωση μιας αγροτικής οικογένειας. Μέρος αυτού θα δαπανηθεί για άλλους φόρους (ΕΝΦΙΑ, τέλη, κ.λπ.), για τα κόστη καλλιέργειας (εισφορά ΕΛΓΑ, ρεύμα, εφόδια, καύσιμα, ανανέωση/αναδιάρθρωση καλλιέργειας, καλλιεργητικές εργασίες κ.λπ.) για ζημιές στα μηχανήματα, σε υποδομές, κλοπές.
Η νέα πρόταση της κυβέρνησης δεν συμβάλλει στην επανεκκίνηση της παραγωγής, όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός. Αντιθέτως παράγει φτώχεια και προσθέτει βάρη στην παραγωγή. Και το βασικό της έλλειμμα δεν είναι ούτε καν κυρίως αυτό, αλλά το ότι αναδεικνύει την απουσία πραγματικού ενδιαφέροντος και σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Τούτων δοθέντων, είναι «μοιραία» μια νέα αγροτική έξοδος και η ενίσχυση τάσεων συγκέντρωσης γης, παραγωγής και πλούτου σε λίγους.
Ίσως αυτό να είναι και το μοντέλο παραγωγής που αντιστοιχεί σε μια χώρα περιορισμένης κυριαρχίας, εγκλωβισμένης στη δίνη αέναων πολιτικών νεοφιλελευθερισμού και λιτότητας και γεωπολιτικών κινδύνων. Κι αν για τον πρωθυπουργό το βασικό μέλημα είναι η διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης, όρος επιβίωσης για την κοινωνία και τη χώρα είναι η υπέρβαση και η ανατροπής της.

(1) Από τα 25 σημεία: Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας μεσαζόντων και καρτέλ / Ειδικό σχέδιο για την κτηνοτροφία / Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα…
(2) Ρεπορτάζ Αυγής, 23/02/2016, Ζούντα Αντιγόνη
(3) Ας μην μας κατηγορήσει κανείς ότι ευνοούμε τους μεγαλοδικηγόρους και μεγαλογιατρούς καθώς είναι δεκάδες χιλιάδες οι χαμηλόμισθοι και οι επαγγελματίες που παράλληλα έχουν συμπληρωματικό αγροτικό εισόδημα. Θα μπορούσαν να μπουν εισοδηματικά κριτήρια ώστε να αποκλειστούν από το όποιο ευνοϊκό καθεστώς αυτοί που έχουν μεγάλα εισοδήματα από άλλες δραστηριότητες.
- See more at: http://www.e-dromos.gr/h-alitheia-gia-tis-protaseis-tsipra-stous-agrotes/#sthash.ug49rEfp.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου