Το σήριαλ της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φαίνεται πως τελειώνει καθώς η πύλη του Τaxisnet αναμένεται να ανοίξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας αλλά ενδεχομένως χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα...
εκκαθάρισης του φόρου. Δηλαδή μόλις ανοίξει η εφαρμογή, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συμπληρώνουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωσή αλλά δεν θα «βλέπουν» το εκκαθαριστικό με το ποσό του φόρου. Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην αλλαγή του αριθμού των δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που προωθείται θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλούν το φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης τους σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν τις οκτώ αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων (έως τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου, τέλος Νοεμβρίου) που ισχύει σήμερα. Όσο πιο νωρίς θα υποβάλλει ο φορολογούμενος τη δήλωσή του τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του φόρου. Αντίθετα όσο καθυστερεί ο φορολογούμενος να υποβάλει τη δήλωση τόσο θα συρρικνώνονται οι δόσεις.
Έτσι όποιοι υποβάλουν τη φορολογική δήλωση τον Απρίλιο θα εξοφλήσουν το φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο έως το Δεκέμβριο ενώ ένα μήνα αργότερα η υποβολή της δήλωσης θα οδηγεί σε επτά μηνιαίες δόσεις από τον Ιούνιο μέχρι το Δεκέμβριο.
Η καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να φέρει και παράταση της προθεσμίας η οποία λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου. Οι λογιστές ? φοροτεχνικοί να έχουν ήδη ζητήσει από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 30 Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης για τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος με την οποία θα δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τις αλλαγές που επήλθαν τόσο στα φορολογικά έντυπα όσο και στη φορολογία των φυσικών προσώπων.
Ηλεκτρονικές συναλλαγές << Εν τω μεταξύ τις επόμενες δέκα μέρες θα κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή για την επέκταση και τα κίνητρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικώς με τις υπέρογκες χρεώσεις των διατραπεζικών συναλλαγών, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως και στο συγκεκριμένο θέμα, θα υπάρξει καλύτερη ισορροπία όταν θα αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών με τις τράπεζες γι΄ αυτό και εξήγησε εντός του επόμενου δεκαημέρου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο με το οποίο θα καθορίζονται τα κίνητρα για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
«Για μας αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς το πλαστικό χρήμα είναι ο βασικός τρόπος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ή ενός τμήματος της φοροδιαφυγής» είπε ο κ. Τσακαλώτος.
ΦΠΑ στα νησιά
Το ενδεχόμενο να μην καταργηθεί η έκπτωση 30% του ΦΠΑ τα νησιά που έχουν μεγάλες προσφυγικές ροές εξέτασε χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) μαζί με το «παράθυρο» που άνοιξαν οι δανειστές που θέλει τα μέτρα της τριετίας 2016 - 2018 να μην ξεπεράσουν το 3% του ΑΕΠ ( 5,5 δις. ευρώ).
Όσον αφορά τα νησιά για τα οποία εξετάζεται να εξαιρεθούν από το δεύτερο κύμα αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και των νέων ανατιμήσεων που θα προκαλέσουν σε αγαθά και υπηρεσίες, αυτά είναι τα εξής τέσσερα: Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου