Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Έτοιμοι» χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες να επιχειρήσουν να διασχίζουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Εξέγερση και επεισόδια αναμένονται στην Ειδομένη λόγω της παρατεταμένης  αναμονής των χιλιάδων μεταναστών/προσφύγων , καθώς υπήρξαν  φήμες για την
επαναλειτουργία της βαλκανικής οδού μέσω των Σκοπίων, αναφέρει ο ξένος τύπος.

Χιλιάδες  πρόσφυγες που έχουν πλημυρίσει την περιοχή είναι
σε μεγάλο αναβρασμό στα σύνορα με την πΓΔΜ σήμερα  Κυριακή,  μετά από φήμες ότι τα κλειστά  σύνορα θα αναγκαστούν να τα ανοίξουν « έτσι και αλλιώς».

Κατ “εκτίμηση 11.500 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο άθλιο  στρατόπεδο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ , αναμένοντας το πέρασμα στην κεντρική  Ευρώπη.


Από αργά το πρωί, περίπου 250 άτομα όλων των ηλικιών είχαν συγκεντρωθεί από τις σιδηροδρομικές γραμμές και το συνοριακό φράκτη, τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα, δήλωσε ένας ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων  AFP, ενώ 50 Έλληνες αστυνομικοί παρακολουθούσαν σε ετο9μότητα.

«Όχι βία, θέλουμε απλώς να περάσουμε», έγραφε ένα πανό, ενώ ένα άλλο ανέφερε : « Η ελεύθερη κυκλοφορία αποτελεί δικαίωμα όλων».

Το κύμα νέων αφίξεων φαίνεται να προκλήθηκε από φήμες ότι οι διεθνείς δημοσιογράφοι και οι  αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού θα  βοηθήσουν   αναγκάζοντας  τους Σκοπιοανούς να ανοίξουν τα σύνορα  σε όλη την περίφραξη των συνόρων Ελλάδος –  ΠΓΔΜ , τόνισε ένας νεαρός πρόσφυγας  από την Συρία  στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ακούσαμε σήμερα ότι τα σύνορα θα ανοίξουν τα σύνορα  και ήρθαμε εδώ για να περάσουμε », είπε.

«Μας είπαν ότι ο  Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο θα είναι μαζί μας», είπε ο ίδιος, χωρίς να διευκρινίζει την πηγή.

Ένας άλλος  Σύρος νεαρός πρόσφυγας , δήλωσε ότι η αδελφή του, η  οποία ζει στη Γερμανία, διαβάστε το ίδιο μήνυμα στο Διαδίκτυο και τον ειδοποίησε.

«Οι άνθρωποι είναι στην Ειδομένη  εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι είναι πολύ επικίνδυνο να διασχίσουν τα σύνορα, ειδικά για τα παιδιά, αλλά τι πρέπει να κάνουμε;» , δήλωσε ο 24χρονος Kasim  Mosawy από το Αφγανιστάν  στο AFP.

Η συμφόρηση έχει συγκεντρώσει ένα  σύνολο περίπου 50.000 προσφύγων  και μεταναστών  σε όλη την Ελλάδα, η οποία έχει εντείνει τις προσπάθειές  της να διαλύσει τον αυτοσχέδιο καταυλισμό στην Ειδομένη.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, 11 λεωφορεία μετέφεραν  περίπου 600 πρόσφυγες από  την Ειδομένη σε άλλα στρατόπεδα στη βόρεια Ελλάδα.

Το «καζάνι βράζει» ειδικά στην Ειδομένη και είναι σίγουρα  συνεπικουρούμενων και των κακών καιρικών συνθηκών , ότι οι μετανάστες θα επιχειρήσουν να διαβούν βίαια  τα σύνορα ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με τους Σκοπιανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου