Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Αλ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω - Θα νικήσουμε

"Η Θεσσαλονίκη και η παρουσία σας σήμερα εδώ στο Αλεξάνδρειο δίνει απάντηση", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του
στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο το βράδυ της Παρασκευής. "Μαζί σήμερα γυρίζουμε σελίδα, προχωράμε μπροστά", "είμαστε τοποθετημένοι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και γι' αυτό να είστε σίγουροι, θα νικήσουμε" δήλωσε ο πρωθυπουργός.
"Είναι μήνυμα", σημείωσε, "απέναντι σε όλους που προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αυτή η πόλη είναι βυθισμένη στο μίσος και στο σκοτάδι. Όμως η παρουσία σας δίνει το μήνυμα της αντίστασης, της δημοκρατίας, ελευθερίας. Γιατί σε αυτόν τον τόπο δεν πέρασε ποτέ ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλεία".

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Θεσσαλονίκη της αρμονικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων, της βαριάς ιστορίας και των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, "δεν είναι η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους". "Δε θα την αφήσουμε να γίνει η πόλη της ακροδεξιάς και του μίσους. Γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω", υπογράμμισε.  Είπε ότι "η Θεσσαλονίκη δίνει σήμερα απάντηση στο σκοτάδι, στο μίσος, στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία" και ότι "ο δημοκρατικός λαός της Μακεδονίας στέλνει σήμερα μήνυμα αντίστασης, ελευθερίας, δημοκρατίας". 

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι άλλοι έβαλαν τη χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων και της χρεοκοπίας, «εμείς την απελευθερώσαμε», εκείνοι «καταρράκωσαν την αξιοπρέπεια και τη περηφάνια των Ελλήνων, εμείς την ανακτήσαμε». «Μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ουραγό των διεθνών εξελίξεων. Εμείς την αναδεικνύουμε σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο», είπε, τονίζοντας ότι «δεν θα τους επιτρέψουμε να εγκαλούν αυτοί εμάς  για μειοδοσία και εθνομηδενισμό και να γυρίσουν ξανά την Ελλάδα στις σκοτεινές εποχές του διχασμού».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν ήταν δεδομένο ότι θα πετυχαίναμε ό,τι πετύχαμε» και ότι «αν σήμερα αισθανόμαστε δικαιωμένοι δεν είναι μόνο γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Αλλά γιατί το καταφέραμε αυτό προστατεύοντας, ταυτόχρονα, τους πιο αδύναμους και ξαναφέρνοντας πίσω τη δικαιοσύνη».

"Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μας γύρισαν δεκαετίες πίσω και στην εξωτερική πολιτική", είπε ο Αλ. Τσίπρας. 'Ασκησε κριτική ότι "στα μεγάλα ζητήματα έδειξαν μνημειώδη ανικανότητα" και ότι στα Βαλκάνια "κρύφτηκαν πίσω από ένα φτηνό εθνικισμό, για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία στρατηγικής στην περιοχή".

"Η συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας", είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι "κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό ο οποίος από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας". "Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα", είπε, "το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα, με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως δημοκρατία της Μακεδονίας".

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν άνοιξε αυτή η κυβέρνηση το "Μακεδονικό", αλλά ότι "το ζήτημα αυτό ήταν ανοιχτό για δεκαετίες, σαν ανοιχτή πληγή που κακοφόρμιζε και μόλυνε όλη την περιοχή και έπρεπε κάποια στιγμή να κλείσει".

"Εμείς είχαμε απλά το θάρρος να προχωρήσουμε. Με προσοχή, ευθύνη, μετριοπάθεια, αλλά και αποφασιστικότητα. Και με μόνο οδηγό τον πατριωτισμό", τόνισε.  "Πατριωτισμός", είπε ο κ. Τσίπρας, "είναι η έγνοια για την πρόοδο και τη συλλογική ευημερία της δικής σου πατρίδας.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι "δεν βρίσκεται απλά σε στρατηγικό αδιέξοδο, βρίσκεται σε στρατηγική παράκρουση. Δεν ήρθε το 4ο μνημόνιο". Τους έμεινε, συνέχισε, ο διχασμός του λαού μας σε εθνικόφρονες και προδότες. Σχολίασε ότι τέτοιοι "εθνικόφρονες" στο εξωτερικό δηλώνουν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, αλλά στο εσωτερικό διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό".

Έντονη κριτική στον κ. Μητσοτάκη άσκησε ο Αλ. Τσίπρας.  "Δεν μπορεί όμως κάποιος να περιμένει πολλά από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Τι να περιμένει κανείς από τον κ. Μητσοτάκη;Τον φιλελεύθερο, τον ευρωπαϊστή, που κάποιοι ίσως και να πίστεψαν ότι θα αλλάξει τη θλιβερή εικόνα που κληροδότησε στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς; Να μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ακροδεξιά σέχτα", είπε.
Μιλώντας για τους αυτοδιοικητικούς αγώνες που έρχονται, είπε ότι "δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω, ούτε τη Μακεδονία, ούτε τη Θεσσαλονίκη να ξαναπέσει στα χέρια των απόγονων του Παπαγεωγόπουλου και του Ψωμιάδη".

Σημείωσε ότι "η Θεσσαλονίκη θα φύγει μπροστά με μια νέα γενιά στελεχών, με μια νέα γενιά στο τιμόνι της Πόλης. Θα συσπειρώσουμε δυνάμεις. Η Κατερίνα Νοτοπούλου εδώ στη Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο".
Τόνισε ότι "αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε, η Θεσσαλονίκη δε θα γυρίσει πίσω. Η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω".

"Μαζί σήμερα γυρίζουμε σελίδα, προχωράμε μπροστά", "είμαστε τοποθετημένοι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και γι' αυτό να είστε σίγουροι, θα νικήσουμε", είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

*Φωτογραφία: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου