Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Κοινή πρόταση δημάρχων της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς για επέκταση του μετρό και στο Ωραιόκαστρο

Κοινή πρόταση για να ενταχθεί στο πρώτο στάδιο επεκτάσεων του μετρό Θεσσαλονίκης και το Ωραιόκαστρο, θα καταθέσουν ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας και ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την επέκταση του έργου στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Οι δήμαρχοι ζητούν να κατασκευαστεί σταθμός στην οδό Θερμαϊκού, κοντά στο σταθμό του ΟΑΣΘ που υπάρχει στο σημείο, καθώς με αυτό θα εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι.
metros.jpg
"*Το τωρινό σχέδιο της Αττικό Μετρό για την επέκταση στη δυτική Θεσσαλονίκη"
Μάλιστα εκτός από την πρόταση
που θα καταθέσουν στη διοίκηση της Αττικό Μετρό και τον Γιάννη Μυλόπουλου θα ζητήσουν συνάντηση και με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, τόνισε πως μετά τη σύσκεψη που έγινε για την επέκταση του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη, διαπίστωσε πως παρότι το μετρό θα φτάνει μέχρι τις παρυφές του δήμου του, ο ίδιος δήμος του δεν συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια.
Έτσι ζητά να ενταχθεί και το Ωραιόκαστρο προτείνοντας ως χώρο κατασκευής έκταση στην οδό Θερμαϊκού κοντά στον σταθμό του ΟΑΣΘ.
"Ζητήσαμε να γίνει ένας σταθμός δίπλα από τον  σταθμό του ΟΑΣΘ που υπάρχει σήμερα. Υπάρχει χώρος δημοτικός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πάνω από 3 στρέμματα. Να γίνει ένας κόμβος και εκεί, ο οποίος θα εξυπηρετήσει πάνω από 200.00 κατοίκους", τόνισε ο κ. Γαβότσης, προσθέτοντας πως αυτός ο σταθμός εκτός από το Ωραιόκαστρο θα εξυπηρετεί και το Λαγκαδά αλλά και το Κιλκίς ενώ θα αποφορτιστεί και το κέντρο της πόλης από τη διέλευση των αστικών οχημάτων.
"Αναβαθμίζεται όλη η περιοχή με το σταθμό. Σκεφτήκαμε αφού αυτό το όφελος δεν εξυπηρετεί μόνο το δήμο Ωραιοκάστρου να γίνει μια κοινή σύσκεψη των 5 δημάρχων προκειμένου να γίνει πιο πιεστική και πιο ουσιαστική προς την Αττικό Μετρό", είπε ο κ. Γαβότσης.
Θετική χαρακτήρισε τη σύσκεψη από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης.
"Το μετρό είναι κάτι το οποίο διεκδικεί όχι μόνο το πολεοδομικό συγκρότημα αλλά όλη η διευρυμένη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε ότι αυτό και λογικό είναι και εφικτό. Σε αυτή την κατεύθυνση η πρόταση που κάνει ο δήμος Ωραιοκάστρου, μας βρίσκει ως πρώτο βήμα σύμφωνους. Η στροφή στον τερματικό σταθμό που προτείνεται είναι σε θετική κατεύθυνση. Σίγουρα είναι πολύ πιο κοντά και πολύ πιο λειτουργικά στο δήμο Λαγκαδά και άρα την υποστηρίζουμε", τόνισε ο κ. Καραγιάννης.
Παράλληλα ο δήμαρχος Λαγκάδα ζήτησε να πάει το μετρό ή ο προαστιακός και στο Λαγκαδά και στη Βόλβη αλλά και γιατί όχι και μέχρι και το Κιλκίς
"Εμείς ως δήμος Λαγκαδά έχουμε καταθέσει στα πλαίσια μιας διαβούλευσης για τη σιδηροδρομική Εγνατία με την οποία προτείνουμε η υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η οποία ξεκινάει από το Περιβολάκι και φτάνει μέχρι το Σταυρό να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου", σημείωσε.
«Μετά την τοποθέτηση του κ. Σπίρτζη στο αναπτυξιακό συνέδριο αλλά και την εισήγηση του κ. Μυλόπουλου στην προ μια εβδομάδας περίπου διαβούλευση, σκεφτήκαμε όλοι οι δήμαρχοι των δήμων της Θεσσαλονίκης να μαζευτούμε να δούμε το δρομολόγιο που προτείνει η «Αττικό Μετρό», να δούμε κι εμείς τις ανάγκες όλης της δυτικής Θεσσαλονίκης, πως θα μπορούμε να συμπεριλάβουμε περισσότερους χώρους, περισσότερους δήμους, να αξιοποιήσουμε το έργο αυτό ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πολίτες, σταθμό υπεραστικών λεωφορείων, τερματικό σταθμό ΟΑΣΘ κτλ, για να απλωθεί αυτό το έργο, μιας και θα γίνει, σε περισσότερο χώρο, για την εξυπηρέτηση περισσότερου κόσμου, ιδιαίτερα αυτών των ανθρώπων από εργατουπόλεις που το έχουν περισσότερη ανάγκη», ανέφερε ο δήμαρχος Παύλου - Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.
Αναφορικά με τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις επί του σχεδίου, ο δήμαρχος Παύλου Μελά σημείωσε: «Ο δήμος ο δικός μου νομίζω ότι περνάει και από την οδό Λαγκαδά και από την περιφερειακή και καλύπτει κάποιες ανάγκες αλλά αυτό που ξέραμε χρόνια ότι η επέκταση του κεντρικού προς τα δυτικά θα πάει προς το Παπαγεωργίου βλέπω ότι απαλοίφεται. Νομίζω ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα ήταν ένας χώρος, ένα σημείο στο οποίο θα έπρεπε να υπάρχει σταθμός. Από ‘κει και πέρα καταλαβαίνουμε και τις ανάγκες των άλλων δήμων να γίνει αυτή η κεντρική διαδρομή, που σαφώς είναι καλύτερη, αλλά ίσως θα μπορούσαμε να την κάνουμε λίγο μεγαλύτερη όσον αφορά τον κύκλο αυτό για να εξυπηρετήσει περισσότερους κατοίκους».
Ακόμη, σημείωσε την ανάγκη να «γίνει αυτό που πρέπει να γίνει για να γίνει το έργο γρήγορα».
"Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του δημάρχου Ωραιοκάστρου προκειμένου να υπάρξει μια κοινή πρόταση για την επέκταση της γραμμής του μετρό προς τα δυτικά και συγκεκριμένα κοντά στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Θερμαϊκού ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι από επαρχίες Λαγκαδά , των δήμων Λαγκαδά και Βόλβης, από το μετρό της Θεσσαλονίκης. Θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μιας και θα δώσει και τη δυνατότητα στους δικούς μας πολίτες-δημότες να έχουν πρόσβαση στο συγκοινωνιακό αυτό μέσο που θα λύσει πολλά προβλήματα στη μετακίνησή τους. Συντασσόμαστε και πιστεύουμε ότι η πρόταση αυτή θα έχει ανταπόκριση", τόνισε ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου