Οι Ινδοί κατέχουν τη μεγαλύτερη διακίνηση τζίντζερ στον κόσμο με παραγωγή που καλύπτει το 35% αλλά η καλύτερη ποιότητα καλλιεργείται και μας έρχεται από την Καραϊβική.
Είναι αδιαμφισβήτητο συστατικό της μεγαλύτερης γκάμας της ασιατικής κουζίνας, ενώ συνεχώς
κερδίζει έδαφος με την καυτερή , αλλά και ξινή, αλλά και πιπεράτη γεύση του η οποία ακριβώς επειδή δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποια γευστική κατηγορία από τον εγκέφαλό μας, συνεχίζει και δημιουργεί εντυπώσεις αρκετή ώρα μετά την κατανάλωσή της.
Το ενεργό του συστατικό, η τζιντζερόλη είναι αυτό που προσδίδει αυτή την ευχάριστα πικάντικη γεύση στα φαγητά όταν μαγειρευτεί. Το γεμάτο νερό τζίντζερ, είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο και πολυφαινόλες.
Ας δούμε μερικές μόνο από τις πολυάριθμες θεραπευτικές ιδιότητες της γευστικότατης αυτής ρίζας
1. Ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, το σάκχαρο και λειτουργεί ως φυσικό επουλωτικό2. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς και αντιοξειδωτικές
3. Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση
4. Μειώνει τις ενοχλήσεις της αρθρίτιδας
5. Παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και των πεπτικών διαταραχών
6. Μειώνει τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα διασπώντας το σε ενέργεια
7. Είναι εξαιρετικό αφροδισιακό το οποίο αυξάνει την ποσότητα σπέρματος και ενεργοποιεί τα σπερματοζωάρια
Οι κίνδυνοι και παρενέργειες της πιπερόριζας περιορίζονται στις εξής:
– Αποφεύγεται η χρήση από εγκυμονούσες διότι υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιήσει τον τοκετό– Αποφεύγεται η χρήση όσων πάσχουν από πέτρα στη χολή διότι πιθανόν να ερεθίσει το συγκεκριμένο ζωτικό όργανο με επώδυνες συνέπειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου