Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Κιλκίς: Το απόλυτο success story στα χρόνια της κρίσης

 Η παραγγελία από το Κρεμλίνο και το μεγάλο στοίχημα [pics]

Κιλκίς: Το απόλυτο success story στα χρόνια της κρίσης – Η παραγγελία από το Κρεμλίνο και το μεγάλο στοίχημα [pics] | Newsit.gr
Mία ελληνική εταιρεία ανέλαβε να κατασκευάσει σε δύο μήνες έναν ανελκυστήρα ειδικών προδιαγραφών στο Κρεμλίνο. Ο ανελκυστήρας, έπρεπε να είναι έτοιμος εντός προθεσμίας, χωρίς περιθώριο για σφάλματα ή οποιαδήποτε καθυστέρηση, που θα εξέθετε το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Δύο μήνες αργότερα ο ανελκυστήρας στο θέατρο του Κρεμλίνου ήταν έτοιμος. Ήταν ένα μόνο από τα έργα της ελληνικής εταιρείας με έδρα το Κιλκίς, που διαθέτει – μέχρι στιγμής – 10 θυγατρικές και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.
Έαν κανείς εξέταζε τα οικονομικά δεδομένα της Kleemann, της βιομηχανίας από το Κιλκίς που ειδικεύεται στην κατασκευή ανελκυστήρων, θα έβλεπε ότι στην αρχή της ελληνικής κρίσης, περί το 2009, σε ποσοστό της τάξεως του 70% η παραγωγή της ήταν εξαρτημένη από την ελληνική αγορά. Εννέα χρόνια μετά, ο ίδιος αριθμός όχι μόνο εμφανίζει αντίστροφη ανάγνωση ως προς τις εξαγωγές, αλλά έχει καταφέρει να ξεπεράσει σημαντικά εκείνο το 70%. Οι εξαγωγές σήμερα κινούνται στα επίπεδα περίπου του 90% των πωλήσεων της εταιρείας.
Η πορεία ξεκίνησε το 1983. Τότε,
ο Νίκος Κουκούντζος, ιδρυτής της επιχείρησης, υπέγραψε συμβόλειο μεταφοράς τεχνογνωσίας με τη γερμανική εταιρεία Kleemann Hubtechnik GmbH. Το πρώτο βήμα που άνοιγε το δρόμο της παραγωγής για την εταιρεία από το Κιλκίς, έγινε όταν εγκαινιάστηκαν το 1985 οι πρώτες εγκαταστάσεις της Kleemann στη Βιομηχανική Περιοχή του Κιλκίς, καταλαμβάνοντας επιφάνεια 3.000 τ.μ.

Τα πρώτα υδραυλικά sets

Οι μηχανές της Kleemann τέθηκαν σε λειτουργία ένα χρόνο αργότερα, καθώς τα πρώτα υδραυλικά sets άρχισαν να βγαίνουν από τις μονάδες του εργοστασίου. Ο πρώτος υδραυλικός ανελκυστήρας στην Ελλάδα ήταν γεγονός. Τα καινοτόμα για τα ελληνικά βιομηχανικά τεκταινόμενα, προϊόντα, έρχονταν να διαδεχθούν τον γηραιότερο τύπου ανελκυστήρα. Ο παλαιού τύπου μηχανικός ανελκυστήρας, που στηριζόταν στη λειτουργία με τροχαλία, εγκατεστημένη σε μειωτήρα, έβλεπε απέναντί του έναν φιλόδοξο ανταγωνιστή.
Ένα ακόμα βήμα όμως, το οποίο την καθιέρωσε σε περιόδους κατά τις οποίες η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα άκμαζε, ήταν η κοινοπραξία με την Tecnolama-Fermator το 1999 και η ίδρυση της Klefer, η οποία ειδικευόταν στην παραγωγή αυτόματων, ημιαυτόματων και αναδιπλούμενων πορτών. Την ίδια χρονιά η Kleemann έμπαινε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η είσοδος στην οργανωμένη αγορά της προσέφερε κεφαλαιακή επάρκεια για επενδύσεις.

Τα έργα της εταιρείας

Έργα όπως ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος, το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Τέχνης στο Ταλίν της Εσθονίας, το Κρεμλίνο, το στάδιο Aviva στο Δουβλίνο, προηγούνται ή έπονται των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, προσφέροντας κύρος και αναγνωρισιμότητα στο εμπορικό σήμα της εταιρείας.
Έχοντας ήδη δραστηριότητα στη Σερβία από το 1992, η Kleemann Liftovi γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 2005, ενώ το 2012 ξεκίνησε η παραγωγή της εταιρείας στη χώρα. Μία ακόμα θυγατρική ακολούθησε το 2006 στη Ρουμανία, και η Kleemann LiftRo δραστηριοποίθηκε με τη σειρά της στα μεγάλα έργα και στις λύσεις ανακαίνισης.
Ένα από τα σημεία αναφοράς στην πορεία της εταιρείας, εντοπίζεται στη δημιουργία του πύργου δοκιμών ανελκυστήρων. Το ύψος αυτoύ 61 μέτρα, διαθέτει 18 ορόφους και 4 φρεάτια δοκιμών. Η ανέγερσή του το 2010 αποτέλεσε το όχημα για την παγκόσμια επέκταση του ομίλου και προσέφερε τη δυνατότητα ελέγχου ανελκυστήρων υψηλής ταχύτητας, οι οποίοι κινούνται με έως και 5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Η επένδυση στην Κίνα το 2018

Στις αρχές του 2018, η Kleemann αποφάσισε να επενδύσει 12,5 εκατ. ευρώ στην Κίνα, δημιουργώντας νέο εργοστάσιο στο βιομηχανικό πάρκο του Κουνσάν για την κατασκευή νέων ολοκληρωμένων συστημάτων οικιακών ανελκυστήρων μικρότερου βεληνεκούς. Επίσης θα κατασκευάζονται ανελκυστήρες για πολυόροφες κατοικίες αλλά και για εμπορικά κέντρα ή κτήρια γραφείων.
Το νέο εργοστάσιο εκτιμάται με βάση το σχεδιασμό, ότι θα είναι έτοιμο εντός του 2019, οπότε και θα ξεκινήσει η παραγωγή. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα διαθέτει πύργο δοκιμών 100 ορόφων για ανελκυστήρες υψηλών ταχυτήτων, με προοπτική εφαρμογής σε υψηλά κτίρια.

Η δεύτερη γενιά

Αυτή τη στιγμή, στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκονται οι γιοί του ιδρυτή της εταιρείας, Νίκου Κουκούντζου, Κωνστανίνος και Νίκος, οι οποίοι ήδη ετοιμάζουν τα επόμενα βήματα της επιχείρησης, στοχεύοντας σε περαιτέρω εξωστρέφεια με βασικό μέσο επέκτασης την ίδρυση νέων θυγατρικών και τη διενέργεια επιπλεόν επενδύσεων στις αγορές δραστηριοποίησης.
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου