Μια σούπα μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμαυψηλής διατροφικής αξίας, για τις κρύες φθινοπωρινές και χειμερινές μέρες.
Ειδικότερα, επιλέγοντας μια πηγή πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας
σε λιπαρά, όπως ψάρι, κοτόπουλο, άπαχα μέρη κόκκινου κρέατος ή και όσπρια, προσθέτοντας ποικιλία λαχανικών κι ένα αμυλούχο ως συστατικό της σούπας (ρύζι, ζυμαρικά, τραχανάς κλπ.) ή σαν συνοδευτικό (ψωμί, παξιμάδια, κρουτόν κλπ.), δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο γεύμα που προσφέρει πλήθος απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Συγκεκριμένα, μια σούπα με την παραπάνω «σύνθεση» είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, φυτικών ινών και πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών, τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος των λαχανικών και άλλων υλικών που προστίθενται.
Έτσι, καταναλώνοντας συστηματικά σούπες στις οποίες εναλλάσσονται διαφορετικά είδη κρέατος ή ψαριού και ποικιλία λαχανικών από όλες τις χρωματικές «ομάδες», μπορούμε να εμπλουτίσουμε το χειμερινό μας διαιτολόγιο με πλήθος απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Από την άλλη, οι σούπες συχνά διευκολύνουν τους γονείς να εντάξουν περισσότερα λαχανικά στη διατροφή των παιδιών τους, που ενδεχομένως δυσκολεύονται να καταναλώσουν σε άλλη μορφή.
Συνεπώς, βάλτε τις σούπες στο εβδομαδιαίο σας μενού και πειραματιστείτε με διάφορα υλικά και συνταγές, προκειμένου να εξασφαλίσετε πρόσληψη πολλών διαφορετικών θρεπτικών συστατικών, ενισχύοντας έτσι τη θρεπτική αξία και βελτιώνοντας την ποιότητα του διαιτολογίου σας.
Τέλος, φροντίστε να αποφεύγετε την προσθήκη λιπαρών υλών, όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή πλούσια σε λίπος τυριά, ώστε να μη «φορτώνετε» το γεύμα σας με περιττές θερμίδες.
Ειδικότερα, επιλέγοντας μια πηγή πρωτεΐνης χαμηλής περιεκτικότητας
σε λιπαρά, όπως ψάρι, κοτόπουλο, άπαχα μέρη κόκκινου κρέατος ή και όσπρια, προσθέτοντας ποικιλία λαχανικών κι ένα αμυλούχο ως συστατικό της σούπας (ρύζι, ζυμαρικά, τραχανάς κλπ.) ή σαν συνοδευτικό (ψωμί, παξιμάδια, κρουτόν κλπ.), δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο γεύμα που προσφέρει πλήθος απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Συγκεκριμένα, μια σούπα με την παραπάνω «σύνθεση» είναι πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, φυτικών ινών και πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών, τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος των λαχανικών και άλλων υλικών που προστίθενται.
Έτσι, καταναλώνοντας συστηματικά σούπες στις οποίες εναλλάσσονται διαφορετικά είδη κρέατος ή ψαριού και ποικιλία λαχανικών από όλες τις χρωματικές «ομάδες», μπορούμε να εμπλουτίσουμε το χειμερινό μας διαιτολόγιο με πλήθος απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
Από την άλλη, οι σούπες συχνά διευκολύνουν τους γονείς να εντάξουν περισσότερα λαχανικά στη διατροφή των παιδιών τους, που ενδεχομένως δυσκολεύονται να καταναλώσουν σε άλλη μορφή.
Συνεπώς, βάλτε τις σούπες στο εβδομαδιαίο σας μενού και πειραματιστείτε με διάφορα υλικά και συνταγές, προκειμένου να εξασφαλίσετε πρόσληψη πολλών διαφορετικών θρεπτικών συστατικών, ενισχύοντας έτσι τη θρεπτική αξία και βελτιώνοντας την ποιότητα του διαιτολογίου σας.
Τέλος, φροντίστε να αποφεύγετε την προσθήκη λιπαρών υλών, όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή πλούσια σε λίπος τυριά, ώστε να μη «φορτώνετε» το γεύμα σας με περιττές θερμίδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου