Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Το Δημόσιο εξοφλεί τα φέσια στους ιδιώτες!


Το Δημόσιο εξοφλεί τα φέσια στους ιδιώτες!
ΕΠΕΣΑΝ 1,6 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!                                            
Μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες
 Το Δημόσιο, άρχισε
να πληρώνει τα «φέσια» προς ιδιώτες και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ,  έπεσαν στην αγορά 1,6 δις  ευρώ μέχρι τον Ιούλιο. Η «ένεση» ρευστότητας, προέρχεται από την πρώτη δόση από τους δανειστές, που εκταμιεύτηκε μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
 Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έπεσαν μόνο 400 εκατ. ευρώ αφού παρά τις πληρωμές ύψους 1,6 δις ευρώ, δημιουργήθηκαν νέες οφειλές, ύψους 1,2 δις ευρώ.  Τα «πρωτεία» στα νέα χρέη, προέρχονται από τον τομέα της Υγείας κυρίως από τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με  18 εκατ. ευρώ αλλά και τους  Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), με  12 εκατ. ευρώ. Με τα παλιά να πληρώνονται και νέα να προστίθενται  «φέσια» έπεσαν στα 5,53 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από τα 5,93 δισ. ευρώ του Ιουνίου.
 Ένα μεγάλο θέμα, είναι το τι θα γίνει με τις επιστροφές των φόρων και μάλιστα των φόρων εισοδήματος, αφού τον Ιούλιο έφτασαν συνολικά στα 1,36 δις ευρώ από 1,3 δις ευρώ τον Ιούνιο. Από αυτά, σχεδόν το 1  δις ευρώ είναι επιστροφές του φόρου εισοδήματος, που δεν έχουν… επιστραφεί.
Αν προσθέσεις τις οφειλές, με τις επιστροφές φόρου που έχουν παγώσει, τότε ο «λογαριασμός» ανεβαίνει στα 6,6 δις ευρώ. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 4,018 δισ. ευρώ στο 7μήνο από  2,332 δισ. ευρώ, το ίδιο διάστημα του 2015.
Αν δεν μετρηθούν τα στοιχεία των φορέων του Δημοσίου, δηλαδή σε επίπεδο Κεντρικής Κυβέρνησης, τότε το πλεόνασμα, πέφτει στα 1,95 δις ευρώ, από 3,5  δις ευρώ το 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου