Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Μήπως είναι επικίνδυνο;

Μήπως ήδη δώσαμε "γην και ύδωρ" στο Αιγαίο; Η αντιλπολίτευση κοιμάται όρθια;


Παντελής Σαββίδης
Υπάρχει μια, χθεσινή, δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ότι η Συμμαχία θα περιπολεί στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μέχρι εδώ ουδέν μεμπτόν, πέραν των αριστερών ιδεοληψιών.
Εκείνο που καθιστά επικίνδυνη την απόφαση, αν δεν διευκρινιστεί περαιτέρω ο ρόλος του Οργανισμού είναι αν αυτό αποτέλεσε έναν εύσχημο τρόπο για να ικανοποιηθεί μια απαίτηση της Τουρκίας η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επι ελληνικών νησιών.
Για να γίνω σαφέστερος, η Τουρκία με τις επισημάνσεις της στο ΝΑΤΟ, τις οποίες έφερε στη δημοσιότητα η «Καθημερινή», δεν αναγνωρίζει στην Ελλάδα το δικαίωμα να περισυλλέξει πρόσφυγες/ μετανάστες οι οποίοι αποβιβάστηκαν σε ελληνικό νησί το οποίο αμφισβητεί η Άγκυρα.
Το καλοπροαίρετο ερώτημα είναι μήπως η συμφωνία για δικαίωμα του ΝΑΤΟ να περιπολεί στα ελληνικά και τουρκικά χωρικά ύδατα αποβλέπει στο να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας; Να μπορεί, δηλαδή, να περισυλλέγει το ΝΑΤΟ τους ανθρώπους που αποβιβάζονται σε αμφισβητούμενα από την Τουρκία νησιά, ελληνικής κυριαρχίας; Και όχι η Ελλάδα. Μια τέτοια συμφωνία είναι ευνόητο ότι υπονομεύει ελληνική κυριαρχία. Είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου