Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

To πήρες το φάρμακο σου;




 


Περίπου το 50% των ασθενών  δεν λαμβάνουν τα φάρμακα τους όπως προβλέπεται, δεν αλλάζουν συνήθειες, δεν ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού, λέει μια μελέτη της Mayo Clinic.

‘Κοιτάτε προσεκτικά τα λάθη των ασθενών , συχνά θα πουν ψέματα για την ληψη των φαρμάκων που προβλέπονται , για το δυσάρεστο στην γεύση πόσιμο ή , καθαρτικό ή άλλο...Μερικές φορές πεθαίνουν .’ είπε ο Ιπποκράτης
Είναι η  τήρηση της σωστής αγωγής ευθύνη αποκλειστικά του ασθενούς;

Γνωρίζουμε ότι η αύξηση της συμμόρφωσης μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην βελτίωση της υγείας από ό, τι ιατρική θεραπεία από μόνη της.  Όμως η συμμόρφωση στις οδηγίες του γιατρού δεν είναι μόνο η ανάληψη της ευθύνης του πάσχοντα για την σωστή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Είναι μια σύνθετη διαδικασία και περιλαμβάνει συνιστώσες του ασθενούς ,του γιατρού, αλλά και της φύσης της ίδιας της ασθένειας.  Ας μην ξεχνάμε ότι είναι δύσκολο να αποκαλύψουμε την μη τήρηση της αγωγής αφού απαιτείται η συναίνεση του ασθενούς και η ειλικρινής στάση απέναντι στο γιατρό. (Ο οποίος καλείται να κατέχει και δεξιότητες στην συνέντευξη με τον άρρωστο για να αποσαφηνίσει τα τεκτενόμενα).

Γιατί λοιπόν οι ασθενείς δεν ακολουθούν την αγωγή τους;

·         Δεν καταλαβαίνουν από τι πάσχουν

·         Δεν συμμετέχουν στην διαδικασία λήψης αποφάσεων της θεραπείας

·         Δεν έχουν καθόλου ιατρική παιδεία για να κατανοούν την χρησιμότητα της αγωγής

·         Δεν έχουν κίνητρο για να την συνεχίσουν αφού δεν αξιολογούν τα αποτελέσματα της

·         Η συνταγή του γιατρού είναι περίπλοκη και δεν τους έχει εξηγήσει τις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου

·         Τα ανοργάνωτα συστήματα Υγείας δεν παρέχουν έγκαιρη και ολοκληρωμένη δυνατότητα θεραπείας. Και φυσικά η έλλειψη μεταφορικών μέσων για να πάει κανείς στο γιατρό, η κακή κατανόηση των οδηγιών των φαρμάκων και η μεγάλη αναμονή στα νοσοκομεία.

·         Το κόστος των φαρμάκων είναι υψηλό για πολλούς ασθενείς

 

Βελτιώνονται όλα αυτά; Τι στρατηγικές πρέπει να ακολουθηθούν;

Η λύση σίγουρα έρχεται από τον ασθενή. Το πρώτο βασικό στοιχείο είναι η εκπαίδευση του ασθενούς από τον γιατρό για την πάθηση του αλλά και από άλλους φορείς (π.χ. συλλόγους όπως ο Διαβητικός Σύλλογος).

Σημαντική είναι η ενδυνάμωση του ασθενούς με την συμμετοχή του στην απόφαση για το είδος της αγωγής (π.χ. απώλεια βάρους και άσκηση αντί φαρμάκου).

Η σταδιοποίηση της αγωγής μπορεί να διευκολύνει πολλούς ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα την αγωγή. (Άρα  όχι πολλές συνταγογραφήσεις και οδηγίες ταυτόχρονα).

Όπως και σε κάθε άλλη σχέση, έχει τεράστια σημασία η επικοινωνία του γιατρού με τον ασθενή του/της. Η υπάρξη ομάδας γιατρών υπεύθυνων για τον ασθενή φαίνεται να αυξάνει τον δείκτη συμμόρφωσης. Και φυσικά το σύστημα υγείας, μέσα στο οποίο τελείται η ιατρική πράξη, αποτελεί το βασικό στοιχείο στην επίτευξη της βελτίωσης της υγείας των ασθενών. Που προφανώς υποδεικνύει και την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου