Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Αναίρεσε η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής την έγκρισή της στην πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία


Κατερίνα Κανάκη - Να άρει την έγκρισή της στη συμφωνία πώλησης των πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία αποφάσισε με ευρύτατη πλειοψηφία η
Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής. Απείχε από τη ψηφοφορία η ΝΔ, καταγγέλλοντας προσχηματική διαδικασία. Υποκριτική η αποχή της ΝΔ, υποστήριξε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος τόνισε πως με την άρση της θετικής γνωμοδότησης αποκαθίσταται ένα λάθος που εξέθετε ηθικο-πολιτικά τη χώρα μας και πως το θέμα έχει κλείσει πολιτικά. Η Επιτροπή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, την τελική απόφαση θα λάβει το ΚΥΣΕΑ. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή αναιρεί θετική γνώμη που έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ.
 08 Δεκεμβρίου 2017 17:31:55
Την απόφαση να ανακαλέσει τη θετική γνωμοδότηση που είχε δώσει στο παρελθόν για την συμφωνία πώλησης των βλημάτων, αλλά και των βομβών στη Σαουδική Αραβία, έλαβε με ευρύτατη πλειοψηφία η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής. 

Υπέρ της ανάκλησης της έγκρισης τάχθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων, εκτός από την ΝΔ που αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν προσχηματική τη διαδικασία.
 
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Κώστα Τασούλα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε πως «δεν μετέχουμε σε προσχηματικές ανακλήσεις που επικαλούνται αποσπασματικά ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε υποκριτική την αποχή της ΝΔ.
 
«Η συμπεριφορά της ΝΔ γεννά ερωτήματα. Προχτές καταψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο το εμπάργκο στην Σαουδική Αραβία, αλλά σήμερα εδώ υποκριτικά αρνήθηκε να συμμετάσχει και να καταδικάσει την συμφωνία».
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός τόνισε πως με την άρση της θετικής γνωμοδότησης αποκαθίσταται ένα λάθος που εξέθετε ηθικο-πολιτικά τη χώρα μας, ενώ υποστήριξε πως «μετά την σημερινή ημέρα το θέμα έχει κλείσει πολιτικά». 

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η καταγγελία του κ.Φίλη κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, για διαρροή από την Επιτροπή, κατά παράβαση του Κανονισμού.
 
«Κατά παράβαση της μυστικότητας της Επιτροπής, όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην Επιτροπή στην τοποθέτησή του, μετά από 15 λεπτά ήταν αναρτημένα σε σάιτ», σημείωσε, ανακοινώνοντας πως στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής το θέμα της διαρροής από τον «γαλάζιο» βουλευτή θα τεθεί επί τάπητος.
 
Από την πλευρά του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε λόγο για πολιτική ήττα της κυβέρνησης, αφενός επειδή πλέον δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και αφετέρου λόγω του πρόσφατου ψηφίσματος στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Σημειώνεται πως η Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει το ΚΥΣΕΑ. Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή αναιρεί θετική γνώμη που έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου