Τον Μάρτιο του 2016 η οργάνωση OMNES απηύθυνε κάλεσμα μέσω Facebook. "Ποιος μπορεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι του;".
ζούσαν σε σκηνές μέσα στο χιόνι. Η OMNES παρουσίασε τη μελέτη της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το υπουργείο Μετανάστευσης και τον Δήμο του Κιλκίς. Έλαβε τα εύσημα, πήρε το "πράσινο φως" και στη συνέχεια η οργάνωση προχώρησε στην απορρόφηση 188.000 ευρώ τα οποία δαπανήθηκαν σε επιχειρήσεις του Κιλκίς, σε μισθοδοσία, ενοίκια και ασφαλιστικά ταμεία. Ο δε οικονομικός έλεγχος γίνεται από την Ύπατη Αρμοστεία.
Για το θέμα είχε αφιερώσει ρεπορτάζ και η γερμανική εφημερίδα του Βερολίνου, Tageszeitung.
Όπως έγραφε η TAZ, "σύμφωνα με την φιλοσοφία της OMNES είναι πιο οικονομικά συμφέρον μακροπρόθεσμα να στεγαστούν οι πρόσφυγες σε αυτόνομα σπίτια, έναντι συμβολικού ενοικίου, το οποίο θα καλύπτεται από τα κονδύλια που έτσι κι αλλιώς διατίθενται για τους πρόσφυγες, από τα να παραμένουν ολόκληρες οικογένειες στους προσφυγικούς καταυλισμούς". Το ρεπορτάζ σημείωνε πως μόνο για τα τρόφιμα μιας οικογένειας με τρία μέλη απαιτούνται 600 ευρώ ετησίως. Αυτή τη στιγμή στο Κιλκίς διαμένουν 375 πρόσφυγες, Σύροι και Ιρακινοί, όσοι αναλογούν δηλαδή στον δήμο και όσοι ακριβώς προβλέπονταν από τη μελέτη. Λόγω της καλής λειτουργίας του προγράμματος έκλεισε μάλιστα και το στρατόπεδο της δομής του Χέρσου.
Όπως ανέφερε στη γερμανική TAZ, ιδιοκτήτρια διαμερίσματος που προσφέρεται ήδη σε πρόσφυγες, "στην Ελλάδα της κρίσης συμφέρει πιο πολύ να νοικιάζεις με χαμηλό ενοίκιο ένα σπίτι, ακόμη και σε πρόσφυγες, παρά να το πουλάς". Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι άνθρωποι της ομάδας, προβλεπόταν στέγαση των προσφύγων σε σπίτια έναντι 14 έως 15 ευρώ την ημέρα, τη στιγμή που το κόστος για φιλοξενία και διατροφή σε ξενοδοχεία φτάνει τα 23 ευρώ, ενώ μόνο το φαγητό στα καμπ κοστίζει 5 ευρώ. Η στέγαση γίνεται σε άδεια σπίτια κατοίκων που τα μισθώνουν ενώ προτάθηκε η διασπορά των προσφύγων σε όλους τους δήμους του νομού. Βέβαια ήδη από τον Μάρτιο του 2016, οικογένειες Ελλήνων είχαν ανοίξει τις πόρτες τους σε οικογένειες προσφύγων μέχρι να μετεγκατασταθούν σε άλλη δομή ενώ τα προσφυγόπουλα έχουν ενταχθεί κανονικά στο σχολικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, το έργο της OMNES σχολίασε θετικά ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας στα πλαίσια της επίσκεψης του στη Νέα Καβάλα, στην τοπική δομή. Ο κ. Μπαλάφας μίλησε για τον "αποτελεσματικό και αξιέπαινο τρόπο, με τον οποίο δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης διαμερισμάτων και της εγκατάστασης σ' αυτά προσφύγων και μεταναστών".
"Σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι ότι τα χρήματα τα οποία προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια – δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό – θα διατίθενται στην τοπική κοινωνία – αγορά επίπλων, αγορά ηλεκτρικών, είδη παντοπωλείου ενοίκια σπιτιών. Αν συνυπολογιστεί και το όφελος από την πρόσληψη προσωπικού γίνεται φανερό ότι η παραπάνω πρόταση ήταν προς όφελος όλων", ανέφερε η ίδια η οργάνωση ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται με φιλοξενία 20 προσφύγων σε σπίτια στο Πολύκαστρο. Σημειώνεται ότι εκτός από τους πρόσφυγες, ο σύλλογος έχει εξασφαλίσει τα κονδύλια για τη στέγαση οικονομικά ευάλωτων ελληνικών οικογενειών, με τις ίδιες παροχές που παρέχονται στις προσφυγικές οικογένειες.
Τέλος, η OMNES στεγάζεται σήμερα στην οδό Ουτσκούνη 3 στο Κιλκίς σε ένα σπίτι που πριν από περίπου 100 χρόνια χτίστηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την Άρδασσα του Πόντου. Κάτι που έχει τη δική του ξεχωριστή, συμβολική σημασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου