Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Η Μ. Γιαννακάκη για την υπόθεση της Ηριάννας: Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, δεν είναι όμως ανεξέλεγκτη

Σε λίγες μέρες, στις 17 Ιουλίου θα εκδικασθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας Β. Λ., η οποία κρατείται στις φυλακές Ελαιώνα, μετά την καταδίκη της σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή, με μοναδικό στοιχείο ένα μερικό γενετικό υλικό, γιατί είχε σχέση με κατηγορούμενο για συμμετοχή στην «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ο οποίος έχει αθωωθεί. Για την
υπόθεση της Ηριάννας, για την οποία υπάρχει ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης, μιλά στο Κόκκινο και τη Ντίνα Μπατζιά, η γ.γ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη.



«Μην αφήσουμε την Ηριάννα να σαπίσει στη φυλακή, μην επιτρέψουμε να καταστραφεί η ζωή μιας νέας κοπέλας»

«Εμείς επιλέγουμε με ποιους θα ζήσουμε»: Κορυφώνονται μέχρι τις 17 Ιουλίου, μέχρι δηλαδή την εκδίκαση της αίτησης αναστολής της Ηριάννας, η συμπαράσταση και οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης από πολιτικούς φορείς και βουλευτές, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακούς, χιλιάδες απλούς πολίτες προς την πανεπιστημιακό Ηριάννα, που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή για τη σχέση της με έναν αμετάκλητα αθώο που είχε επίσης κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση, τη δήθεν συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, μια καταδίκη χωρίς στοιχεία και μαρτυρίες.

«Υπάρχει η υπόνοια ποινικοποίησης των ανθρωπίνων σχέσεων»

Για την υπόθεση,  για την οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε  το σκεπτικό της απόφασης και την επίσπευση της καθαρογραφής της, μιλά στην εκπομπή «Κι Όμως Κινείται», η  γ.γ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη:

«Mε αφορμή και την πρόσφατη πανηγυρική αθώωση του Τάσου Θεοφίλου, είπα πως μπορεί να ξανακερδίσει την ελευθερία του, αλλά κανείς δε μπορεί να του δώσει πίσω τα 5 χρόνια που πέρασε στη φυλακή. Είχαμε κι άλλες περιπτώσεις κακοδικίας. Είχαμε Μανωλάδες, που δεν θυμάμαι πιο εξευτελιστική απόφαση για τη χώρα, καταδικασθήκαμε για παραβίαση του άρθρου 3, ουσιαστικά για σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, απίστευτος διασυρμός της χώρας, η ελληνική δημοκρατία φεσώθηκε κι από πάνω και 700.000 για κακοδικία.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει να κινηθεί, αλλά επιδεικνύοντας την πολιτική βούληση που απαιτείται, στις 12 Ιουνίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ζήτησε το σκεπτικό της απόφασης και την επίσπευση της καθαρογραφής της, για την καταδίκη της πανεπιστημιακού Ηριάννας Λ.»

Πράξη βαθύτατης πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης που μας αφορά όλους;
 
«Μη θεωρούμε πως δεν μας αφορά και δεν μας αγγίζει, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε, είναι το γνωστό τραγούδι «Είμαστε όλοι ύποπτοι.Κι εγώ κι εσύ και η γάτα μου μαζί». Υπάρχει η υπόνοια ποινικοποίησης των ανθρωπίνων σχέσεων.
 
Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι πυλώνας της Δημοκρατίας, δεν είναι όμως ανεξέλεγκτη. Κανένας μας δεν είναι ανεξέλεγκτος. Η εμπιστοσύνη του πολίτη είναι ένα συναίσθημα που χτίζεται πετραδάκι πετραδάκι κάθε μέρα και γκρεμίζεται πάρα πολύ εύκολα. Και ο πολίτης πρέπει να έχει πολύ ψηλά τη Δικαιοσύνη γιατί είναι αυτή που αποφασίζει για τα πιο κρίσιμα δικαιώματα, την ελευθερία πρώτα από όλα, την περιουσία. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που  μια κοπέλα ζει μια τραγωδία,  θυμίζει τη γνωστή ταινία «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», όπου μία φιλήσυχη κι απολίτικη νοικοκυρά φτάνει στο σημείο να βρεθεί μπλεγμένη ακριβώς επειδή διατηρεί μία ερωτική σχέση με κάποιον που είναι μπλεγμένος με την τρομοκρατία.»
 
Τίθενται πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη Δικαιοσύνη και για την εμπιστοσύνη που μπορούμε να έχουμε για μία δίκαιη ή άδικη απόφαση ...
 
«17 Ιουλίου θα εκδικασθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που θα κρίνει αν θα της επιτραπεί να βρίσκεται εκτός φυλακής μέχρι το Εφετείο.  κι εδώ έχουμε μία καταδίκη που όλοι γνωρίζουν ότι στηρίχθηκε σε ένα χαμηλής ποσότητας και κακής ποιότητας αποτύπωμα, ένα στοιχείο που άλλα δικαστήρια δεν θα το λάμβαναν καν υπόψιν τους. Είχε ζητηθεί από το στάδιο της ανάκρισης να γίνει επανέλεγχος του αποτυπώματος σε εξειδικευμένο εργαστήριο που συνεργάζεται με δικαστικές αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη και η απάντηση που δόθηκε από την αστυνομία αυθαιρέτως και χωρίς καμία εξήγηση ήταν ένα ξερό «τελείωσε».
 
Ο σύντροφός της και νυν σύζυγός της έχει αθωωθεί, όμως αυτό δεν έχει σχέση, διότι σε ένα κράτος δικαίου δεν πρέπει να ποινικοποιούνται οι ανθρώπινες σχέσεις. Είναι αυτό που η πρόεδρος την ρωτούσε συνέχεια και με πολύ μεγάλη επιμονή «γιατί δεν χωρίζατε;». Δεν αφορά κανέναν αν χώρισε ή δεν χώρισε.»
 
Ποιος θα κρίνει τους κρίνοντες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου