Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Δημήτρης Αγαθόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Κιλκίς: Θέλουμε να καταστήσουμε το Κιλκίς διακριτό πόλο στην Βόρειο Ελλάδα


Διεκδικούμε τη λειτουργία προαστιακού σιδηροδρόμου, που θα ενώνει τη Θεσσαλονίκη με το Κιλκίς και τις Σέρρες και μέσω αυτού να γίνει η σύνδεση των δύο βιομηχανικών ζωνών του Κιλκίς με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Να καταστήσει το Κιλκίς διακριτό πόλο ανάπτυξης στη Βόρειο Ελλάδα είναι η επιδίωξη του υποψηφίου δημάρχου, Δημήτρη Αγαθόπουλου, ο οποίος προκρίνει τη δημιουργία σημαντικών υποδομών. Ταυτόχρονα, μέσω της “Αυγής" της Κυριακής, ο Δημήτρης Αγαθόπουλος εκθέτει πτυχές ανάπτυξης του τόπου του που συνδέονται με τη βαριά ιστορία του Κιλκίς, καθώς εκεί δόθηκε η τελευταία μάχη του Μακεδονικού Αγώνα και η τελευταία των Βαλκανικών Πολέμων. Πρόκειται για τοπόσημα ύψιστης σημασίας για τη χώρα μας. Παράλληλα, μιλώντας με ιδιαίτερη ευαισθησία για τον φυσικό πλούτο της περιοχής, υπογραμμίζει την αξία ανάδειξης του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου των Κρουσσίων.
* Ποιες παρεμβάσεις θέτετε σε προτεραιότητα για την ανάπτυξη του Κιλκίς;
Γνωρίζοντας ότι το Κιλκίς βρίσκεται στις παρυφές του νομού Θεσσαλονίκης, με τους κατοίκους του δήμου μας να μετακινούνται κάθε μέρα από την πόλη μας στη συμπρωτεύουσα, επιδίωξή μας δεν
είναι μόνον να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συνδημοτών μας στην πόλη του Κιλκίς και στα χωριά, αλλά και να δώσουμε νέες προοπτικές στον τόπο μας, αναβαθμίζοντας τη θέση του. Στρατηγικός μας στόχος είναι η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ώστε να καταστήσουμε την πόλη μας διακριτό πόλο στη Βόρειο Ελλάδα. Γι’ αυτό και διεκδικούμε τη λειτουργία προαστιακού σιδηροδρόμου, που θα ενώνει την Θεσσαλονίκη με το Κιλκίς και τις Σέρρες και μέσω αυτού να γίνει η σύνδεση των δύο βιομηχανικών ζωνών του Κιλκίς με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη των αξιόλογων ιστορικών τόπων της περιοχής, που είναι συνυφασμένοι με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Ας μην ξεχνούμε ότι στο Κιλκίς τον Ιούνιο του 1913 δόθηκε η τελευταία μάχη των Βαλκανικών Πολέμων. Γι’ αυτό, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην περαιτέρω ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Ηρώου Κιλκίς. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό ιστορικό τόπο, που αναγράφεται και στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα και ενώ βρίσκεται στις παρυφές της πόλης μας, δυστυχώς είναι εγκαταλελειμμένος, λόγω της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής.
Ο δεύτερος εξίσου σημαντικός ιστορικός τόπος αφορά στον Μακεδονικό Αγώνα, όπου επίσης σηματοδοτεί το τέλος του. Βρίσκεται στη λίμνη Δοϊράνη, κοντά στα σύνορα Κιλκίς και Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται για τα μνημεία και νεκροταφεία των ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων. Η ελληνική πλευρά δεν έχει αναδείξει αυτούς τους δύο τόπους, μεγάλης σημασίας για επισκέπτες από τη Μ. Βρετανία, γιατί στη Δοϊράνη υπάρχει το νεκροταφείο των Βρετανών πεσόντων. Για εμάς είναι ύψιστης σημασίας η διασύνδεση των δυο τοπόσημων με το αντίστοιχο του Πολυκάστρου και με το οχυρό του Ρούπελ, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ιστορική διαδρομή, που σηματοδοτεί τη νεότερη ιστορία του τόπου μας.
Μαζί με την ανάδειξη των τοπόσημων, εξόχου κάλλους είναι οι ορεινοί όγκοι των Κρουσσίων και του Μπέλες σε συνδυασμό με τη λίμνη Δοϊράνη, αλλά και τον Βαλκανικό Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων (ΒΒΚΚ). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο των Βαλκανίων, όπου με τη λήξη της κοινοτικής χρηματοδότησης, από τους 32 εργαζόμενους πλέον απασχολούνται μόλις επτά και δυστυχώς ο κήπος δεν μπορεί να λειτουργήσει στα ίδια υψηλά πρότυπα. Η ανάπτυξη του ΒΒΚΚ μπορούμε να πούμε ότι είναι η «βαριά βιομηχανία» του ανατολικού Κιλκίς. Η αξιοποίησή του επιβάλλεται για λόγους εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς και τουριστικούς. Ο Βοτανικός Κήπος ανήκει τώρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι υπό την διεύθυνση του “ΕΛΓΟ Δήμητρα”. Για εμάς είναι πρώτης προτεραιότητας ο δήμος να πιέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διεκδικώντας την κανονική χρηματοδότηση του Βοτανικού Κήπου και, παράλληλα, ο δήμος να αναπτύξει δράσεις για την ανάδειξή του εμπλέκοντας και τη μαθητική κοινότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης της περιοχής, η διαδημοτική συνεργασία με τον Δήμο Κερκίνης για την οδική σύνδεση της λίμνης με τον ΒΒΚΚ.
Ξεχωριστής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής μας είναι η ανάδειξη και η αξιοποίηση της παραλίμνιας ζώνης της λίμνης Δοϊράνης. Η διαχρονική της εγκατάλειψη δεν δίνει κανένα περιθώριο σήμερα για την ανάπτυξη στην περιοχή του ήπιου ημερήσιου τουρισμού.
* Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η συμβολή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση;
Η απλή αναλογική στις επικείμενες εκλογές αδιαμφισβήτητα αλλάζει το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς επί της ουσίας καταργεί το δημαρχοκεντρικό μοντέλο με τις υπερεξουσίες που επικεντρώνονταν στο πρόσωπο του εκάστοτε δημάρχου και της πλαστής πλειοψηφίας του. Αυτό με την απλή αναλογική παύει να υπάρχει! Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και ευθυνών προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τις επιτροπές και τα κοινοτικά συμβούλια, σαφώς και αλλάζει τα δεδομένα προς τη θετική κατεύθυνση. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η θεσμική αλλαγή έχει το βάρος που της αναλογεί, δηλαδή την επέκταση της δημοκρατίας στις λειτουργίες των δήμων και των Περιφερειών. Το βήμα που απομένει να γίνει μετά τις εκλογές είναι να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι νοοτροπία. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η πρώτη εφαρμογή της απλής αναλογικής θα είναι δύσκολη, γιατί μεταβαίνουμε από το μοντέλο της «ενός ανδρός αρχής» στις συνεργασίες και στις συναινέσεις. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι πιστεύουμε στον διάλογο και συνεπώς είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε!
* Ο Δημήτρης Αγαθόπουλος γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1954. Τελείωσε το εξατάξιο Α’ Γυμνάσιο Κιλκίς και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία, στις φαρμακευτικές σχολές της Πίζας και της Μπολόνια, από όπου και αποφοίτησε. Από το 1984 διατηρεί φαρμακείο στο Κιλκίς και από το 1992 είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Όντας ενεργός πολίτης συμμετέχει σε συλλόγους της περιοχής του. Το 1986 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και ανέλαβε καθήκοντα προέδρου δημοτικού συμβουλίου και ακολούθως υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου. Από το 2003 έως το 2016 είχε εκλεγεί πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς. Στο διάστημα αυτό εξελέγη μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης και αργότερα μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Το 2008, μαζί με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς, Βλαδίμηρο Παναγιωτίδη, τον τότε δήμαρχο Δημήτρη Τερζίδη και τον πρόεδρο Πολιτισμού Χρήστο Σπίγκο, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ίδρυσης του πρώτου στη χώρα οργανωμένου κοινωνικού ιατρείου - φαρμακείου. Για την προσφορά του αυτή, το 2012, οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου του απένειμαν τιμητική πλακέτα.. Είναι παντρεμένος με την βιολόγο Δέσποινα Μαρκάκη και έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη και τον Θέμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου