Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Σπίτι με προσφυγικό… DNA στο Κιλκίς


Χτίστηκε και κατοικήθηκε από Πόντιους πρόσφυγες πριν από σχεδόν 100 χρόνια, στεγάζει τώρα τις υπηρεσίες ΜΚΟ για πρόσφυγες
Ιστορίες προσφύγων εδώ και έναν αιώνα «αντηχούν» τα ντουβάρια ενός διώροφου σπιτιού στην οδό Ουτσκούνη 3, στο Κιλκίς…
Το σπίτι χτίστηκε και κατοικήθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την Άρδασσα του Πόντου πριν από σχεδόν 100 χρόνια και τώρα επιλέχθηκε για να φιλοξενεί τις υπηρεσίες του Συλλόγου εθελοντών Κιλκίς OMNES γιατί, «το αίμα της προσφυγιάς δεν λέει να νερώσει στο Κιλκίς».
«Ψάχναμε ένα χώρο για να στεγάσουμε τον σύλλογό μας, ο οποίος ξεκίνησε ως ομάδα φίλων που μετέβαινε σχεδόν καθημερινά στην Ειδομένη και πλέον, με την στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υλοποιεί πρόγραμμα φιλοξενίας περίπου 600 προσφύγων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέφανος Καμπέρης, πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου ΟΜΝΕS, με αφορμή τη διοργάνωση εκδήλωσης, αύριο το απόγευμα, στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα «Αστική Εγκατάσταση Προσφύγων».
Το σπίτι στην οδό που πήρε το όνομά της από έναν πρόσφυγα του Κιλκίς, τον Χατζή-Ουτσκούνη, χτίστηκε αρχικά από πρόσφυγες και φιλοξενούσε σε καθένα από τα 8 δωμάτιά του, μία οικογένεια προσφύγων. «Και τι καλύτερη επιλογή, να φιλοξενεί τώρα τα 11 τμήματα του συλλόγου μας με υπηρεσίες στους εξυπηρετούμενους πρόσφυγες», ανέφερε ο κ. Καμπέρης.
«Κάθε ένας, όλοι» όπως μεταφράζεται η λατινική λέξη «omnes», τα μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, έχουν παράσχει υποστήριξη, μέσω του προγράμματος φιλοξενίας, σε περίπου 600 πρόσφυγες τους τελευταίους 6 μήνες. Σημειώνεται ότι εκτός από τους πρόσφυγες, ο σύλλογος έχει εξασφαλίσει τα κονδύλια για τη στέγαση 10 οικονομικά ευάλωτων ελληνικών οικογενειών, με τις ίδιες παροχές που παρέχονται στις προσφυγικές οικογένειες.
Μάλιστα ο «OMNES», με αφορμή την αυριανή εκδήλωση, έχει δημιουργήσει και επεξεργασθεί στατιστικά στοιχεία για το σύνολο της δράσης του τους τελευταίους 6 μήνες που υλοποιεί το πρόγραμμα φιλοξενίας.
«Όπως προκύπτει, από το σύνολο των φιλοξενούμενων, έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε ευρωπαϊκές χώρες περισσότεροι από 100 πρόσφυγες», εξηγεί ο κ.Καμπέρης.
«Πρωταθλητές» στην κατανάλωση ρεύματος
Παρακολουθώντας τις καταναλώσεις ρεύματος και νερού στα περίπου 100 σπίτια που νοικιάζει η οργάνωση για το πρόγραμμα, διαπιστώθηκε ότι οι πρόσφυγες έχουν συνηθίσει στην ενεργειακή… σπατάλη λόγω του χαμηλού ενεργειακού κόστους στη χώρα τους.
«Οι υπερκαταναλώσεις που διαπιστώσαμε οφείλονται στις συνθήκες που ζούσαν στη Συρία, όπου η τιμή της κιλοβατώρας είναι ίσως και 10 φορές χαμηλότερη από την Ελλάδα, ενώ το ίδιο χαμηλό είναι και το κόστος χρήσης αερίου», διευκρινίζει ο κ. Καμπέρης. Μέλη της οργάνωσης ενημέρωσαν τους πρόσφυγες για τις διαφορετικές συνθήκες τιμολόγησης και τους έκαναν συστάσεις για τις καταναλώσεις, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα αυξημένες τους χειμερινούς μήνες.
«Παράλληλα, τοποθετήσαμε χρονοδιακόπτες στους μετρητές, μέσω των οποίων και -όπως συμβαίνει στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά- η θέρμανση «έσβηνε» το βράδυ και άνοιγε ξανά το πρωί», συμπλήρωσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου