Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Κόκκινα δάνεια και ματωμένα σώβρακα

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Διαπραγματεύονται, λέει, σκληρά και την πώληση των δανείων σε funds. Η συμφωνία του Eurogroup της 24.05.2016 αναφέρεται ξεκάθαρα σε απελευθέρωση της αγοράς δανείων [loan sales market]. Μετά το άνοιγμα των ελευθέρων επαγγελμάτων που αποτελούσαν … τροχοπέδη για την ανάπτυξη, συνέχεια στη μείωση των μισθών και συντάξεων που επίσης …..
αναχαίτιζαν την ανάπτυξη, μετά την επανειλημμένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δάνεια που θα επωμισθεί ο ελληνικός λαός, ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά και να …. έλθει η ανάπτυξη, μετά τα capital controls και την επικείμενη  υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος, ώστε να ………… παταχθεί η φοροδιαφυγή, έρχεται η απελευθέρωση της αγοράς δανείων. Σε πρώτη φάση, λέει, θα πουληθούν κόκκινα δάνεια ύψους € 8,2 δισ. που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.  
Δηλαδή: οι τράπεζες έδιναν αέρα πατέρα δάνεια με βάση το γνωστόν σύστημα της διαπλοκής, τα οποία μουτζουρώνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών ως επισφαλείς απαιτήσεις. Πρέπει, λοιπόν, οι τράπεζες να απαλλαγούν από αυτά τα κακά δάνεια πουλώντας τα σε εταιρείες αγοράς δανείων. Άλλο και τούτο πάλι. Απαγορεύεται κατά νόμον σε οιονδήποτε πλην τραπεζών να χορηγεί συστηματικά δάνεια, αλλά μπορούν διάφορες εταιρείες να αγοράζουν δάνεια υπεισερχόμενες στη θέση του δανειστού, ενώ δεν τους επιτρέπεται να χορηγούν δάνεια.
Και μετά; Μετά τα funds θα επιδιώκουν την είσπραξη των δανείων που αγόρασαν. Αν δεν τα καταφέρνουν, θα στρέφονται στον εγγυητή που είναι το ελληνικό Δημόσιο. Άρα, και αυτά τα δάνεια θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Όπως πληρώνει τα δάνεια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά και του Μεγάρου Μουσικής. Μόνον τα τελευταία είναι κάτι παραπάνω από μισό δισ. Όσο είναι το ποσό, για το οποίο ψάχνουν ισοδύναμα οι τετραπέρατοι υπουργοί οικονομικών  της κυβέρνησης Καμμένου.
Να σημειώσω ότι τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου θα πουληθούν πολύ ακριβότερα από εκείνα που δεν έχουν αυτή την εξασφάλιση.
Προβλέπω τον ΦΠΑ να πηγαίνει στο 30% οσονούπω. Θα τον ψηφίσουν οι 153 γενναίοι, επειδή δεν θα έχουν εναλλακτική. Επειδή μας έφεραν εδώ που μας έφεραν οι προηγούμενοι. Επειδή ο λαός είπε την 20.09.2015: «Αντέχουμε, αρκεί να μην ξανάρθουν αυτοί που μας έφεραν ως εδώ». Τόπε και η Βαγενά: «Είμαστε ανθεκτικός λαός».
Αφού, λοιπόν, μόνον οι προηγούμενοι έχουν κάμει αυτό το κακό στον τόπο, τώρα που η κυβέρνηση έβαλε τα πράγματα σε τάξη και κινούμεθα επί σιδηροτροχιών προς την ανάπτυξη, μήπως ήλθε η ώρα για εκείνη την Εξεταστική που λέγαμε; Για το πώς μας έβαλαν οι προηγούμενοι στα Μνημόνια, ώστε να είναι αναγκασμένοι και οι τωρινοί να υπογράφουν Μνημόνια κλαίοντες;     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου