Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Δ. Βίτσας: Απέτυχαν και κρύβουν τους αριθμούς, πάνω από 42.000 πρόσφυγες στα νησιά


Διπλή παραδοχή λάθους και αποτυχίας αποτελεί η επανασύσταση του υπουργείου για την διαχείριση του προσφυγικού μετά από μόλις έξι μήνες, η κυβέρνηση κρύβει τους αριθμούς, έχουμε ξεπεράσει τις
42.000 ανθρώπους στα νησιά, είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Παράλληλα, καταδίκασε τον προπηλακισμό Μηταράκη από κατοίκους της Χίου, «ψηφοφόρους του», καθώς η ΝΔ πληρώνει το κόστος όσων έλεγε προεκλογικά και όσων ψευδώς υποσχέθηκε μετεκλογικά στις τοπικές κοινωνίες.
 Με την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ως Μετανάστευσης και Ασύλου) από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έξι μόλις μήνες μετά την κατάργησή του γίνονται «δύο παραδοχές, η μία είναι η παραδοχή ενός μεγάλου λάθους -το είχαμε επισημάνει από την αρχή- και η άλλη είναι παραδοχή αποτυχίας» τόνισε ο κ. Βίτσας τελευταίος υπουργός με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Τι να συγκρίνει κανείς;» αναρωτήθηκε, την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της κρίσης στο εσωτερικό και τις διπλωματικές προσπάθειες στο εξωτερικό, με αυτά που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο; «Το βασικό είναι το σχέδιο, η πολιτική … χάθηκαν ήδη έξι μήνες, στα νησιά έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι … μεταξύ άλλων η κυβέρνηση κρύβει και τους αριθμούς, έχουμε ξεπεράσει τις 42.000. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ, ακόμη και σε άλλες περιόδους … δεν είχε φτάσει η Μόρια τις 20.000 ποτέ», όπως τόνισε ο ίδιος, ενώ την ίδια ώρα για την περίθαλψή τους και την πρόσβαση στο κράτος από τους πρόσφυγες «έχει αφαιρεθεί το ΑΜΚΑ» και στα σχολεία «πηγαίνουν 5.000 λιγότερα παιδιά, με επίσημες ανακοινώσεις, σε σχέση με πέρυσι».
 Την ίδια ώρα, περικόπτονται δικαιώματα των προσφύγων που ζητούν άσυλο, συνέχισε ο κ. Βίτσας, θυμίζοντας την «τρομερή περίπτωση των 28 της Λέσβου που δεν υπήρχε διερμηνέας για να τους πάρουν συνέντευξη … μία κατάσταση άθλια που προσβάλει τη χώρα μας. Σίγουρα θα υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις από διεθνή δικαστήρια και οργανισμούς σε σχέση με τον τρόπο που γίνεται αυτού του είδους η διαχείριση». «Συγχρόνως δημιουργείται πολύ μεγάλο πρόβλημα στις ίδιες τις κοινωνίες των νησιών», σημείωσε, θυμίζοντας ότι όταν είχε επισκεφθεί το Βαθύ η Σάμος είχε 3.600 άτομα και τώρα υπερβαίνει τις 7.500. «Από όπου και να το πιάσεις, είναι αποτυχία», όπως είπε χαρακτηριστικά. Για την λειτουργία και δομή του νέου υπουργείου, ο κ. Βίτσας είπε ότι έχει «πολύ απλοϊκές ερωτήσεις … δεν βρήκα π.χ. Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών … δεν βρήκα σύσταση γραφείου από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή το Ελεγκτικό Συνέδριο στο υπουργείο -απλοϊκά πράγματα για την δόμηση και λειτουργία του υπουργείου», όπως σημείωσε. Αφού τα λύσουν αυτά, συνέχισε, θα πρέπει να δουν τις 400 επιπλέον συμβάσεις για στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου, τις ενέργειές τους για τους διερμηνείς/μεταφραστές, κτλ. «Πολύ περισσότερο», τόνισε ο κ. Βίτσας, «θα πρέπει να μας πουν ότι αυτό το “φοβερό” σχέδιο με τα κλειστά κέντρα 3.000-4.000-5.000 ανθρώπων θα απαλειφθεί από την ατζέντα». Σχολίασε εξάλλου τον προπηλακισμό του νέου υπουργού Ν. Μηταράκη από κατοίκους της Χίου, λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία πληρώνει το κόστος των επιλογών της πριν τις εκλογές και ορισμένες υποσχέσεις που ψευδώς έδινε μετά τις εκλογές στις τοπικές κοινωνίες και μετά έκανε άλλα. Εγώ επικοινώνησα με τον νέο υπουργό, επικοινώνησα μαζί του, του είπα συγχαρητήρια και ευχήθηκα “καλή δουλειά”. Δημόσια, χρησιμοποίησα το στίχο του Σιδηρόπουλου “Καλή τύχη μάγκες” με όλα αυτά που κάνουν». «Ο κ. Μηταράκης πολύ κακώς προπηλακίστηκε», τόνισε ο κ. Βίτσας, αλλά αυτό έγινε «από ψηφοφόρους του, στη Χίο … εγώ δεν αντιμετώπισα τέτοιο πράγμα, γιατί όταν είμασταν εμείς δεν ξεπέρασε ο αριθμός ποτέ τις 2.000, στο σύνολο του νησιού … εξελίσσεται το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού … όχι μόνο σε μπάχαλο, αλλά σε πολύ μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα που λαθεμένα η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει ως προσφυγικό, αλλά ορμπανοποιεί την πολιτική της. Δυστυχώς, θα μας ταλαιπωρήσει πολλαπλάσια από ότι θα έπρεπε … πρώτα από όλα τους ίδιους τους ανθρώπους που δεν διάλεξαν να είναι πρόσφυγες, τις κοινωνίες, αλλά δυναμώνει και εξτρεμιστικές δεξιές φωνές». Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν δέχεται να αξιοποιήσει σειρά “καλών υπηρεσιών” σε μία σειρά ζητήματα, από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ … ούτε μία φορά, ούτε ο κ. Χρυσοχοΐδης ούτε ο κ. Κουμουτσάκος … μία φορά δεν χτύπησε ένα τηλέφωνο, να πουν “έχουμε αυτό το πρόβλημα, πείτε κι εσείς μία γνώμη”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου