Με καταγωγή από την Μυτιλήνη, δηλώνει λάτρης της ελληνικής κουζίνας και αν και γνωρίζει Ελληνικά, επέλεξε την «ασφαλή οδό» μιλώντας μας στα Αγγλικά.
O λόγος για τον 64χρονο Ντιν Τραντάλη (Dean Trantalis), ο οποίος μίλησε στον «Ε.Κ.» για τα νέα του καθήκοντα, τα δικαιώματα των γκέι, τα σχέδιά του για τους άστεγους της πόλης του, αλλά και για την Ελλάδα.
«Εθνικός Κήρυκας»: Γιατί σας αποκαλούν φιλελεύθερο εξτρεμιστή;
Ντιν Τραντάλης: Στην εποχή που ζούμε, αν κάποιος διαφωνεί με τον Ντόναλντ Τραμπ του βάζουν διάφορες ταμπέλες. Φαντάζομαι, οι υποστηρικτές του επέλεξαν αυτή την έκφραση για μένα. Μια λοιπόν που αναφερόμαστε σε αυτό, έχω να πω πως είμαι ακτιβιστής και παλεύω για ίσα δικαιώματα τα τελευταία 28 χρόνια.
Εχω συμμετάσχει σε επιτυχημένες πρωτοβουλίες για να πετύχω νομοθετικές αλλαγές με σκοπό να προστατέψω τους ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Πρέπει να αναζητούμε νέους τρόπους να βοηθήσουμε αυτούς που δεν μπορούν να βοηθήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Είτε αν υποφέρουν από ρατσιστικές προκαταλήψεις, είτε από οποιασδήποτε μορφής κοινωνικές ή πολιτικές ανισότητες που υπάρχουν στη χώρα.
«Ε.Κ.»: Ποια είναι τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την πόλη που σας επέλεξε;
Ντιν Τραντάλης: Το πρώτο είναι οι άστεγοι. Τη στιγμή που όλες οι μεγάλες πόλεις καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα, η περιοχή μας θα επιχειρήσει μια διαφορετική προσέγγιση που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στη Φλόριδα. Σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε στις 15 Οκτωβρίου ένα δημόσιο κτίριο (γήπεδο) που θα προσφέρει στους άστεγους μια προσωρινή στέγη.
Θα επιχειρήσει να «βγάλει» τους ανθρώπους αυτούς από τους δρόμους και να τους προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον. Το δεύτερο ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι να αντικαταστήσουμε και να ενισχύσουμε το νερό και να βελτιώσουμε τις αποχετεύσεις. Εχουμε παραμελήσει για πολύ καιρό αυτά τα θέματα και απαιτείται άμεση ανάπτυξη.
«Ε.Κ.»: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να διευθύνει κάποιος μια πόλη;
Ντιν Τραντάλης: Η καθημερινή δουλειά από τη θέση αυτή είναι η υπευθυνότητα ενός δημάρχου, ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή μιας πενταμελούς επιτροπής και είναι ουσιαστικά ο πρώτος μεταξύ ίσων. Εκπροσωπώ την πόλη μας στην πολιτεία της Φλόριδας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι στιγμής η εμπειρία είναι απολαυστική. Εχω συναντήσει και γνωρίσει πολλούς ανθρώπους και έχω δημιουργήσει νέες σχέσεις που θα ωφελήσουν την πόλη.
«Ε.Κ.»: Πώς νιώθετε ως Δημοκρατικός, σε μια κατ’ εξοχήν Ρεπουμπλικανική Πολιτεία;
Ντιν Τραντάλης: Σε τοπικό επίπεδο δεν διοικούμε με κομματικά κριτήρια. Μπορώ να πω ότι λαμβάνω την υποστήριξη και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών. Αλλά ως «αιώνιος» Δημοκρατικός μένω σταθερός στους στόχους μου αναζητώντας την ισότητα και βοηθώντας όσους έχουν ανάγκη. Οπως θα γνωρίζετε καμία Πολιτεία δεν είναι εντελώς Δημοκρατική ή Ρεπουμπλικανική και συνεχίζω να συνεργάζομαι με όλους, αφήνοντας στην άκρη κομματικές διαφορές ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους.
«Ε.Κ.»: Ως ο πρώτος γκέι δήμαρχος του Φορντ Λότερντεϊλ τι έχετε να δηλώσετε σε αυτούς που σας πολέμησαν προεκλογικά με ομοφοβικές διαφημίσεις;
Ντιν Τραντάλης: Ο αντίπαλος μου κι εγώ είχαμε πάντα φιλική σχέση και πιστεύω πως οι σύμβουλοι της καμπάνιας του ήταν οι «ένοχοι» γι’ αυτές τις διαφημίσεις που ουσιαστικά ήταν πιο εξευτελιστικές γι’ αυτόν παρά για εμένα. Αυτού του είδους οι αρνητικές τακτικές στις προεκλογικές εκστρατείες σχεδόν πάντα γυρίζουν μπούμερανγκ. Ετσι έγινε και με μένα. Ολα αυτά ενθάρρυναν και εμψύχωσαν τη βάση μου. Το Φορτ Λότερντεϊλ αναπτύσσεται σε ένα πολύ φωτεινή, λαμπερή, κοσμοπολίτικη πόλη όπου ο φανατισμός δεν χωράει.
«Ε.Κ.»: Πόσο δύσκολο είναι ηγηθεί κάποιος;
Ντιν Τραντάλης: Από τη θέση του δημάρχου, έχω να πω ότι πολλοί έρχονται σε μένα αναζητώντας απαντήσεις, κατευθύνσεις αλλά και να εκτελέσω τα καθήκοντα μου με διπλωματία. Εχοντας δουλέψει ως δικηγόρος για περισσότερα από 38 χρόνια και σε δημόσιες υπηρεσίες για περισσότερα από 8 χρόνια προσπάθησα να μάθω τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε συγκεκριμένες καταστάσεις ώστε να μπορέσω να βρω τις καλύτερες λύσεις. Σε κάποιο βαθμό ο ηγέτης γίνεται δεύτερη φύση σου κι αυτό συμβαίνει όταν ξέρεις ότι επέλεξες το σωστό μονοπάτι στη ζωή όταν μπήκες στον δημόσιο βίο.
«Ε.Κ.»: Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στην Αμερική τι θα ήταν αυτό;
Ντιν Τραντάλης: Δεν θέλω να αλλάξω τίποτα στην Αμερική. Ξέρω ότι πολύς κόσμος είναι απογοητευμένος με όσα λένε για μας σε εθνικό επίπεδο, όμως ο κόσμος με τον οποίο δουλεύω σε καθημερινή βάση σε αποζημιώνει, γνωρίζοντας πως όλοι νοιαζόμαστε για τους συνανθρώπους μας και θέλουμε τα καλύτερα για την κοινωνία μας και για τη ζωή μας.
Αυτή είναι η ουσία του ποιοι είμαστε ως Αμερικανοί. Πρέπει όμως να πω ότι αυτό είναι το πνεύμα και σε πολλές άλλες χώρες τις οποίες επισκέπτομαι. Η Αμερική όμως είναι αυτή που δίνει στους ανθρώπους ευκαιρίες που άλλες χώρες δεν δίνουν και πέρα από αυτές τις ευκαιρίες υπάρχει ακόμα μια. Αυτή του να αλλάξεις αυτά που δεν σου αρέσουν. Αυτό κρατάει την ψυχή μας ζωντανή. Ετσι, θα πω όχι. Δεν θέλω να αλλάξω τίποτα.
«Ε.Κ.»: Τι σχολιάζετε για την οικονομική κρίση της Ελλάδας; Πιστεύετε θα γίνει πάλι δυνατή;
Ντιν Τραντάλης: Η Ελλάδα δεν είναι αδύναμη. Ποτέ δεν ήταν. Υποφέρει, όχι από ατυχία αλλά από ένα τεχνητό οικονομικό περιβάλλον το οποίο ήταν εν μέρει λάθος. Εάν η Αμερική δεν είχε τη δύναμη να τυπώνει τα δικά της χρήματα, θα υπέφερε ακόμη περισσότερο. Οι Ελληνες είναι εφευρετικοί και όσο η Οικονομία δεν είναι στα πάνω της, υπάρχει ακόμη μεγάλη ενέργεια που της επιτρέπει να ευδοκιμήσει και να επιμείνει.
Λίγα λόγια για τον Ντιν Τραντάλη
Φοίτησε στο Norwich Free Academy και στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης σπουδάζοντας Πολιτικές Επιστήμες. Επειτα, συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική παίρνοντας PhD στο Stetson University στη Φλόριδα. Αργότερα, παρακολούθησε μαθήματα Νομικής στη Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και το Λονδίνο. Διετέλεσε επίτροπος από το 2003 έως το 2006 και από το 2013 μέχρι την εκλογή του. Ενώ διετέλεσε και δύο φορές αντιδήμαρχος το 2005 και το 2016.
Το όνομά του βρίσκεται πλέον δίπλα σε αυτό του Τζον Φιόρε, του πρώτου γκέι δημάρχου της κομητείας Μπράουαρντ το 2000, καθώς και στου Μπίλι Μπέινς, του πρώτου υποψήφιου ομοφυλόφιλου για τη δημαρχία του Ορλάντο το 2005.
Εχει λάβει πολλά βραβεία για την δουλειά του. Η εκλογή του στις 13 Μαρτίου αποτέλεσε ορόσημο για την γκέι κοινότητα, καθώς είναι ο πρώτος δηλωμένος γκέι δήμαρχος της πόλης και με την εκλογή του το Φορτ Λότερντεϊλ έγινε η μεγαλύτερη πόλη στο Νότο που έχει γκέι δήμαρχο.
Και οι δύο οικογένειες των παππούδων του είχαν καταγωγή από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Ολοι μετανάστευσαν στην Αμερική πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά την περίοδο απελευθέρωσης του νησιού το 1912.
Εγκαταστάθηκαν στο Νόργουικ του Κονέκτικατ. Ο ίδιος, επισκέπτεται την Ελλάδα, ωστόσο όχι όσο συχνά θα ήθελε, ενώ ως Ελληνοαμερικανός δεύτερης γενιάς, θεωρεί πως θα μπορούσε να μιλάει καλύτερα τη γλώσσα. Οταν όμως επιστρέφει στην πατρίδα, οι λέξεις έρχονται αυτόματα.
Αγαπάει την ελληνική κουζίνα και μας εκμυστηρεύεται ότι η μητέρα του ήταν εκπληκτική μαγείρισσα, η οποία μάλιστα συνέβαλε στη συγγραφή του βιβλίου με ελληνικές συνταγές που εκδόθηκε πριν από μερικά χρόνια.
Τον περασμένο μήνα ο Ελληνοαμερικανός δήμαρχος βρέθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου 12 άνθρωποι βραβεύτηκαν για τις επιτυχίες τους στην επιστήμη, την πολιτική και την επιχειρηματικότητα.
https://www.ekirikas.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου