Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Προσφυγικό: Στο Κιλκίς 1.000 πρόσφυγες από τη Μόρια

– «Πνίγεται» η περιοχή, αντιδράσεις κατοίκων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 10:30, το πρώτο μέρος της μεταφοράς 1.500 αιτούντων άσυλο από τους καταυλισμούς της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα από τη Μόρια σε δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας.
Προσφυγικό: Στο Κιλκίς 1.000 πρόσφυγες από τη Μόρια – «Πνίγεται» η περιοχή, αντιδράσεις κατοίκων | in.gr

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 10:30, το πρώτο μέρος της μεταφοράς 1.500 αιτούντων άσυλο από τους καταυλισμούς της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα από τη Μόρια σε δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας.
Ομως, φαίνεται ότι η μεταφορά γίνεται υπό το βάρος των μεταναστευτικών ροών που έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, όταν και η Τουρκία άφησε ανοικτές τις πύλες, εκβιάζοντας έτσι την Ευρώπη.
Με τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου να είναι «πνιγμένα» από πρόσφυγες και μετανάστες και η κατάσταση να μην μπορεί να ελεγχθεί, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα των πρώτων 1.500 κι ενδεχομένως να ακολουθήσουν κι άλλοι.
Ωστόσο, με τις δομές που ήδη υπάρχουν να είναι γεμάτες, εκφράζονται φόβοι ότι το πρόβλημα απλά μεταφέρεται από τα νησιά σε άλλες περιοχές. Ειδικά από τη στιγμή που έρχεται χειμώνας και είναι δύσκολο να τα βγάλουν πέρα σε σκηνές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, και μάλιστα σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος όπου το θερμόμετρο κατεβαίνει πολύ.
Οπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις κατοίκων στο Κιλκίς όπου υπάρχουν ήδη 1.000 φιλοξενούμενοι και θα προστεθούν άλλοι τόσοι.
Η μεταφορά ξεκίνησε με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν 635 άτομα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
Αναχώρηση προσφύγων μεταναστών από την Λέσβο. Φωτογραφία: Eurokinissi- Ηλίας Μάρκου
Τόσο αυτοί όσο και οι υπόλοιποι (συνολικά ο στόχος της μετακίνησης φτάνει τα 1.500 άτομα) που θα μετακινηθούν με το πλοίο «Άκουα Μπλου» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι 1.000 θα πάνε σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.

Στις 4:00 τα ξημερώματα ξεκίνησε η διαδικασία

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 4:00 από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, ενώ ενεπλάκησαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με φορτηγά προκειμένου να μεταφερθούν τα προσωπικά είδη των μετακινουμένων.
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα.
Ήδη, έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση των υπολοίπων, προκειμένου να μετακινηθούν από τη Μόρια στο λιμάνι της Μυτιλήνης και να ξεκινήσει, περίπου στις 12:00, η επιβίβαση στο δεύτερο πλοίο.

Αυτός είναι ο χώρος  στο Κιλκίς που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες από την Μόρια

Πρόκειται για έναν καταυλισμό που στήθηκε από το 2016 και έχει χωρητικότητα 800 περίπου ατόμων ενώ αυτή την περίοδο φιλοξενεί περίπου 1.000 άτομα.
Ο χώρος στο Κιλκίς που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες από την Μόρια. Φωτογραφίες: maxitis.gr
Οι υπεύθυνοι του καταυλισμού, ήδη προβαίνουν στις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να υποδεχτούν τους αιτούντες άσυλο με κάποιες επιπρόσθετες σκηνές  των Ηνωμένων Εθνών να έχουν στηθεί ήδη.
Επιπρόσθετες σκηνές  των Ηνωμένων Εθνών να έχουν στηθεί ήδη στο καμπ.
Παράλληλα έχει γίνει εγκατάσταση και για την υδροδότηση του καταυλισμού.

Δυσαρέσκεια από τον νέο δήμαρχο Κώστα Σιωνίδη

Την έντονη αντίθεσή τους στη μεταφορά και άλλων 1.000 προσφύγων στο Κέντρο Φιλοξενίας Νέας Καβάλας, όπου ήδη διαβιούν περίπου άλλοι τόσοι, εξέφρασαν στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου Παιονίας, ο νέος δήμαρχος, Κώστας Σιωνίδης, και ο πρώην και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Γκουντενούδης.

Προβληματισμένοι οι κάτοικοι

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, αρκετοί κάτοικοι του Κιλκίς δηλώνουν προβληματισμένοι, καθώς δεν γνωρίζουν κατά πόσο είναι αρκετά εξοπλισμένος ο χώρος όπου θα εγκατασταθούν οι 1.500 πρόσφυγες στο Κιλκίς, καθώς και αν υπάρχει αρκετός χώρος για αυτούς. H υδροδότηση καθώς και η διαχείριση των απορριμάτων είναι μερικά ακόμη θέματα που φαίνεται να τους απασχολούν.

125 νέες αφίξεις στη Λέσβο

Κι ενώ γίνεται προσπάθεια να «αδειάσουν» τα νησιά, οι αφίξεις συνεχίζονται: Χθες το βράδυ, Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου προς Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο. Στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Τουρκική Ακτοφυλακή κάνουν λόγο για περίπου 700 συλλήψεις ατόμων που περνούσαν στο νησί από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα.
Αντίθετος στη μεταφορά των προσφύγων στο Κιλκίς είναι ο δήμαρχος.
Στο ίδιο διάστημα ξεπερνάνε τους 1.000 οι αφιχθέντες στη Λέσβο που υπέβαλαν αίτημα ασύλου.

Σε εγρήγορση το λιμενικό

Παράλληλα συνεχίζεται η διαρκής εγρήγορση στους λιμενικούς σε θάλασσα και στεριά.
Το βράδυ της Κυριακής άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο.
Την ερχόμενη Τετάρτη ο νέος περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου έχει καλέσει σε σύσκεψη τους δημάρχους των νησιών για το μεταναστευτικό.
Σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο YouTube, από το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Παιονίας, ο νέος δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης ενημερώνει τους συναδέλφους του για την κατάσταση: «Είναι γεγονός ότι το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να αποσυμφορήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, αποφάσισε να στείλει χίλιους πρόσφυγες στο camp στη Νέα Καβάλα για είκοσι μέρες – αυτή είναι η δέσμευση του υπουργείου – έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες που γίνονται αυτές τις μέρες στην περιοχή της Καβάλας. «Ενημέρωσα ότι ήδη τα προβλήματα με την υφιστάμενη κατάσταση είναι αυξημένα και θα επιδεινωθούν μετά την εγκατάσταση κι άλλων χιλίων προσφύγων. Έθεσα το θέμα της υδροδότησης: ήδη υπάρχουν προβλήματα την καλοκαιρινή περίοδο που η ζήτηση είναι αυξημένη τόσο στον οικισμό της Νέας Καβάλας όσο και στις παρακείμενες κτηνοτροφικές μονάδες. Πρόβλημα θα δημιουργηθεί και στον όγκο των απορριμμάτων. Γιατί, μπορεί ο δήμος να μην κάνει αποκομιδή από το χώρο φιλοξενίας, αλλά όπως βλέπετε όλοι σας οι πρόσφυγες που διαμένουν στη Νέα Καβάλα, τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνούν μέσα στην πόλη». Μιλώντας στο «Έθνος», ο κ. Σιωνίδης, τόνισε ότι «είναι αναγκαίο να κατασκευαστεί άμεσα ένας μεγάλος αγωγός ο οποίος θα ”τρέξει” από το υδραγωγείο που βρίσκεται στις παρυφές της πόλης του Κιλκίς μέχρι τη Νέα Καβάλα μεταφέροντας νερό και θα εξυπηρετεί απρόσκοπτα ολόκληρη την περιοχή» ενώ σημείωσε ότι «ο στόλος του δήμου είναι μικρός και τα οχήματα παλιά. Χρειαζόμαστε ενισχύσεις». Δεν διαφωνεί κανείς ότι πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα διευκολύνουν και τη διαμονή των προσφύγων στη Νέα Καβάλα, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής. Όμως, η αναφορά της συνήθειας των προσφύγων να περνούν τις ώρες τους μέσα στην πόλη – και όχι δηλαδή στο χώρο φιλοξενίας – και μάλιστα σε συνδυασμό με τον όγκο των σκουπιδιών κρύβει κάτι πολύ θλιβερό σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση. Κρύβει την έμμεση απαίτησή μας να μένουν μακριά μας αυτοί οι «άλλοι», οι «διαφορετικοί», να μην μπλέκονται μέσα στα πόδια μας, να μην «μπασταρδεύουν» ούτε ψηλαφιστά την ελληνικότητά μας. Να μην προσπαθούν να ενσωματωθούν με κανέναν τρόπο στην ελληνική κοινωνία, να παραμένουν μακριά, στα διάσπαρτα γκέτο που έχει οριοθετήσει και περιφράξει η χώρα μας, μέχρι να εξαφανιστούν ως δια μαγείας από το οπτικό μας πεδίο. Και φεύγοντας, να κουβαλήσουν μαζί και τα σκουπίδια τους…

Read more at: https://parallaximag.gr/parallax-view/pio-aschimi-frasi-pou-akousame-gia-ti-metafora-prosfygon-sto-kilkis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου