Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

«Ανάσα» για 250.000 επαγγελματίες από τη μείωση των εισφορών


Από 200 έως 4.690 ευρώ το ετήσιο όφελος
Ετήσιο όφελος από 200 ευρώ έως 4.690 θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες από τις νέες εισφορές ΕΦΚΑ που έρχονται το 2019. Το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μείωση των εισφορών για περίπου 250.000 επαγγελματίες, που κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας και το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα «Εθνος» δημιουργεί ένα εντελώς νέο τοπίο στην ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελµατιών, των αυτοαπασχολούµενων και των αγροτών. Στο νέο σύστηµα πέφτουν σηµαντικά έως και 33% οι υποχρεωτικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, µε στόχο να δοθεί «ανάσα» στις ανελαστικές υποχρεώσεις των επιτηδευµατιών ενώ ταυτόχρονα µε ξεκάθαρη διαδικασία η δυνατότητα επιλογής των ασφαλισµένων να καταβάλλουν οποτεδήποτε θελήσουν υψηλότερες εισφορές µε µία αίτησή τους στον ΕΦΚΑ, ώστε αυτό να αντανακλαστεί και στον υπολογισµό της ανταποδοτικής τους σύνταξης. Τα ελάχιστα ασφάλιστρα παραµένουν ως έχουν στο 20% του κατώτατου µισθού.

Κύρια σύνταξη

Αναλυτικά ως προς την κύρια σύνταξη, το άρθρο 1 αντικαθιστά το άρθρο 39 του νόμου Κατρούγκαλου από τότε που ίσχυσε και μεταξύ άλλων προβλέπει: «Από 1/1/2017 το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης (...) ανέρχεται σε ποσοστό 20%. Από 1/1/2019 το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου διαμορφώνεται σε 13,33% με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παρ.3. Μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου που απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης.
Αναλυτικά ως προς την κύρια σύνταξη, το άρθρο 1 αντικαθιστά το άρθρο 39 του νόμου Κατρούγκαλου από τότε που ίσχυσε και μεταξύ άλλων προβλέπει:

«Από 1/1/2017 το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης (...) ανέρχεται σε ποσοστό 20%. Από 1/1/2019 το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου διαμορφώνεται σε 13,33% με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παρ.3. »

Μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου που απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης.

Οι αγρότες

Ταυτόχρονα προβλέπεται και εδώ η δυνατότητα καταβολής υψηλότερης εισφοράς από την υποχρεωτική σε εθελοντική βάση. Με άλλο άρθρο μειώνονται οι εισφορές των αγροτών. Η διάταξη αντικαθιστά το άρθρο 40 του νόμου Κατρούγκαλου ώστε το ασφάλιστρο κύριας σύνταξης των αγροτών του πρ. ΟΓΑ να ακολουθήσει νέα μεταβατική περίοδο και να συγκλίνει στο 13,3% και όχι στο 20%. Έτσι διαμορφώνεται πλέον ως εξής: το 2019 στο 12%, το 2020 στο 12,67%, το 2021 στο 13% και το 2022 στο 13,3%. Οι ελάχιστες εισφορές διατηρούνται όπως και στις υπόλοιπες κατηγορίες ως έχουν με την υπερ- κατώτατη δηλ. βάση υπολογισμού στο 70% του κατώτατου μισθού και τα ποσοστά ως είχαν.


Επικούρηση- εφάπαξ


Νέο σύστημα υποχρεωτικών εισφορών επικούρησης και εφάπαξ, αναδρομικά από το 2017, έρχεται με τα άρθρα 4 και 5 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα το άρθρο 4 τροποποιεί το άρθρο 97 του νόμου Κατρούγκαλου, που ορίζει τις εισφορές επικούρησης και αναφέρει πως: «Από 1/1/2017 μέχρι 31/5/2019 το ποσό της μηνιαίας εισφοράς όλων των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνεται σε ποσοστό 7%, υπολογιζόμενο επί του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως εκάστοτε ισχύει».

Ειδική ρύθμιση εισάγεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ που είχαν συσσωρευμένες οφειλές αρκετά πριν από το 2017. Ταυτόχρονα προβλέπεται πως από 1/6/2019 μέχρι 31/5/2022 το ποσοστό της εισφοράς πέφτει στο 6,5%, υπολογιζόμενο επίσης επί του κατώτατου βασικού μισθού. Από 1/6/2022 και εφεξής η εισφορά πέφτει στο 6%.

Στην ίδια νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται η επιλογή της υψηλότερης βάσης υπολογισμού, από εκείνη που προκύπτει βάσει του εκάστοτε ισχύοντος βασικού μισθού. Το ύψος της βάσης υπολογισμού και το χρονικό διάστημα εφαρμογής της επιλέγονται από τους ασφαλισμένους με την αίτησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου