Απάντηση «να ‘χαμε να λέγαμε» του υπουργείου σε ερώτηση του ανεξάρτητου Βουλευτή
Την ανάγκη διαρκών ελέγχων στα πρατήρια βενζίνης αλλά και αυστηρών ποινών («λουκέτο») σε όσα πρατήρια εντοπίζονται να έχουν νοθευμένα καύσιμα ή να αποδίδουν λιγότερο
καύσιμο στους πολίτες, επεσήμανε ο Νίκος Νικολόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Με αφορμή έρευνα που διεξήγαγε πριν λίγο καιρό ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών με ειδικό όχημα του ΕΜΠ και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως ένα στα δέκα πρατήρια, σε Θεσσαλονίκη, Μαγνησία και Αχαΐα, «κλέβει» στη βενζίνη, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και ανεξάρτητος βουλευτής, τόνιζε ότι αποτελεί πρόταση και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος να πιστοποιούνται οι παραβάσεις από κρατικούς ελέγχους και αφού συμβεί αυτό να επιβάλλονται άμεσα οι νόμιμες κυρώσεις, μέχρι το οριστικό κλείσιμο του πρατηρίου, προκειμένου να προστατεύονται οι καταναλωτές, αλλά και οι καλές επιχειρήσεις του κλάδου.
Στην απάντηση που έλαβε ο κ. Νικολόπουλος από την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου αναφέρεται πως τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ιδιωτικών ερευνών, αν και ζητήθηκαν, δεν έχουν δοθεί από το ΕΜΠ, ενώ προστίθεται πως τα αποτελέσματα των επισήμων ελέγχων του κράτους αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΓΓ ή στις ιστοσελίδες των περιφερειών (για τους ελέγχους που διενεργούν οι περιφέρειες). Περαιτέρω, η ΓΓ παραθέτει προς απάντηση του ανεξάρτητου βουλευτή ένα «γραφειοκρατικό κείμενο», του τρόπου με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι, χωρίς όμως να αναφέρεται, ούτε στην ποσότητα των ελέγχων που έχουν γίνει, ούτε σε τυχόν στατιστικά αποτελέσματα.
Μετά από αυτά, ο κ. Νικολόπουλος δήλωσε τα εξής: «Λαμβάνοντας την απάντηση του υπουργείου, επισκέφθηκα την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας όπου διαπίστωσα ότι εντός του 2017 έχουν επιβληθεί μόνο τέσσερα πρόστιμα σε αντίστοιχες επιχειρήσεις, με τα τρία εξ αυτών μάλιστα, να είναι μέσα στον περασμένο Μάρτιο. Από την ιστοσελίδα δεν πληροφορήθηκα ούτε τον αριθμό των ελέγχων που έχουν γίνει, ούτε και στοιχεία που να μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον βαθμό παραβατικότητας στην χώρα. Θεωρώντας λοιπόν ότι… κάποιο λάκκο έχει η φάβα και ότι το κράτος δεν μπορεί ή δεν θέλει να επιτηρεί σοβαρά και με συνέπεια τον χώρο πώλησης των πετρελαιοειδών, θα επανέρθω με νέα ερώτηση. Κάποια στιγμή πρέπει στην Ελλάδα, σε όλους τους επιχειρηματικούς χώρους, να υπάρχει σοβαρός έλεγχος. Γιατί αυτό είναι το συμφέρον της κοινωνίας και της οικονομίας. Γιατί αυτό επιτάσσουν, η δικαιοσύνη, αλλά και οι νομοταγείς επιχειρήσεις…»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου