Η Κεντρική Μακεδονία είναι μια περιοχή που φημίζεται για τα παραδοσιακά της προϊόντα, με πολλούς μικρούς και μεγάλους παραγωγούς να επιβεβαιώνουν καθημερινά την αξία τους με μια εκλεκτή παραγωγή. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες γάλακτος, η ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε., έχει τις ρίζες της εδώ, παράγοντας ποιοτικά ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα, με έδρα το Κιλκίς, εδώ και 70 χρόνια και διαθέτοντάς τα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πρόκειται για μία από τις δυναμικότερες ελληνικές
βιομηχανίες τροφίμων και τις πιο σύγχρονες βιομηχανίες του κλάδου στην Ευρώπη, η οποία κατέχει σήμερα στην Ελλάδα εξέχουσα θέση στην παραγωγή τυριών και την πρώτη θέση στις εξαγωγές φέτας ΠΟΠ. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που η εταιρεία ΚΟΛΙΟΣ επιλέχθηκε σαν ένας από τους προμηθευτές της Lidl στη γκάμα των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Η εταιρεία άλλωστε έχει μεγάλη ιστορία στον χώρο, καθώς δραστηριοποιείται από το 1948, όταν ο Δημήτριος Κολιός πρωτοξεκίνησε την οργανωμένη παραγωγή κασεριού στο Πολύκαστρο. Το πρώτο τυροκομείο στήθηκε με όλη την σύγχρονη τεχνογνωσία της τότε εποχής και ξεκίνησε την παραγωγή με μόλις 12 άτομα προσωπικό. Το κασέρι “του Κολιού” έγινε γρήγορα γνωστό και περιζήτητο σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, αποτελώντας μέχρι σήμερα φημισμένο προϊόν.
Στα χρόνια που ακολούθησαν η εταιρεία επέκτεινε τους χώρους παραγωγής της και ανανέωνε συνεχώς τον εξοπλισμό της, διευρύνοντας παράλληλα και την γκάμα των παρεχόμενων προϊόντων, φτάνοντας να εξελιχτεί σε μια σύγχρονη βιομηχανία ήδη από το 1980. Τότε ήταν άλλωστε που ξεκίνησε την σημαντική εξαγωγική της δραστηριότητα, ενώ ήταν η ΚΟΛΙΟΣ που το 1983 λάνσαρε το πρώτο συσκευασμένο τυρί στην Ελλάδα. Μέσα στις επόμενες δυο δεκαετίες η εταιρεία εικοσαπλασίασε την παραγωγή της και έφτασε να αποτελεί σήμερα μια από τις δυναμικότερες ελληνικές βιομηχανίες γάλακτος.
Πριν από λίγες μέρες, μια ομάδα εκπροσώπων των Μέσων, είχε την τύχη να επισκεφτεί και να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΚΟΛΙΟΣ μαζί με τα στελέχη της LIDL, όπου και βίωσε μια ενδιαφέρουσα εμπειρία, γνωρίζοντας από κοντά όλα τα στάδια της παραγωγής. Η Parallaxi ήταν κι αυτή εκεί και παρακολούθησε όλη την εντυπωσιακή διαδικασία που ακολουθείται από την παραλαβή του γάλατος στο εργοστάσιο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, γνωρίζοντας τα ποιοτικά προϊόντα ΓΑΛΠΟ και Τρεις βοσκοί.
Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο της ΚΟΛΙΟΣ έχει την έδρα του στο Λιμνότοπο Πολυκάστρου Κιλκίς, μόλις 17χλμ από τα σύνορα με τα Σκόπια και 65χλμ από την Θεσσαλονίκη. Το εργοστάσιο έχει καλυμμένη επιφάνεια 46.000 τμ και συγκαταλέγεται ως ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια τροφίμων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, έως σήμερα, έχουν επενδυθεί μάλιστα συνολικά 85 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί επεξεργάζεται το φρέσκο πρόβειο, κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα, το οποίο συλλέγει η εταιρεία καθημερινά από επιλεγμένες και ελεγχόμενες κτηνοτροφικές μονάδες των 15 νομών της Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και άλλων περιοχών της Ελλάδας.
Όπως ανέφερε η κ. Φωτεινή Τρεντσίδου, από την Εμπορική διεύθυνση της ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε., αυτή τη στιγμή, στην εταιρεία εργάζονται 408 άτομα ενώ η εταιρεία έχει πάνω από 1000 κτηνοτρόφους, για την προμήθεια πρόβειου, γίδινου και αγελαδινού γάλακτος, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, στην εγχώρια αγορά, αλλά και τις εξαγωγές της. Άλλωστε, η εξυπηρέτηση της εσωτερικής αγοράς γίνεται με διανομές σε καθημερινή βάση, ενώ για τις αγορές του εξωτερικού, η διανομή πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή, εξυπηρετούμενη, κατά μέσο όρο, με 15 νταλίκες.
Όπως μάθαμε στην ενδιαφέρουσα ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, ανάλογα με την εποχή, στο εργοστάσιο καταφθάνουν καθημερινά έως και 600 τόνοι γάλακτος, οι οποίοι μεταποιούνται σε -χονδρικά- 150 τόνους τυριού, ή 400 τόνους γιαούρτι αντίστοιχα. Εκατοντάδες τόνοι προϊόντων παράγονται κάθε μέρα στις εγκαταστάσεις, με κύριες κατηγορίες την φέτα ΠΟΠ, το ημίσκληρο και το σκληρό τυρί καθώς και το στραγγιστό γιαούρτι, ενώ μετά από μία μεγάλη επένδυση σύντομα θα παράγεται και γιαούρτι ευρωπαϊκού τύπου.
Όλα τα προϊόντα της ΚΟΛΙΟΣ παράγονται με σύγχρονα μέσα, διατηρώντας όμως παραδοσιακές μεθόδους σε κάποια στάδια της παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φέτα, η οποία περνά από ξηρά αλάτιση αντί να καταλήξει κατευθείαν στην άλμη, ένα βήμα που έχουν εγκαταλείψει άλλες σύγχρονες βιομηχανίες σήμερα, το οποίο όμως κάνει τη διαφορά στην ποιότητα του τελικού προϊόντος.
“Η ΚΟΛΙΟΣ παραμένει πιστή στη παράδοση, φροντίζοντας να διασφαλίσει ταυτόχρονα προϊόντα κορυφαίας ποιότητας και γεύσης για τον καταναλωτή.” σημειώνει η κ. Τρεντσίδου. “Η άριστη πρώτη ύλη, οι αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής προηγμένης τεχνολογίας, το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και οι αυστηροί έλεγχοι σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων που παράγουμε. Αξίζει να επισημανθεί ότι η εταιρεία ΚΟΛΙΟΣ πέραν των άλλων περγαμηνών της και των υψηλών διακρίσεων που πολύ συχνά κατακτά, έχει βαθμολογηθεί με την υψηλότατη επίδοση του Γερμανικού ΙFS, καθώς και του βρετανικού BRC.”
Όπως μας ανέφερε και ο ίδιος ο κ. Κολιός, “Ως εταιρία έχουμε πάρει βραβεία για την ποιότητα των προϊόντων μας, από μεγάλες εγχώριες εταιρείες, αλλά και αυτοπροσώπως εκτός από τα γενικά συστήματα ελέγχου. Την περασμένη εβδομάδα, εταιρεία από την Αγγλία μας έλεγξε και μας έδωσε τον μεγαλύτερο βαθμό υγιεινής στην παραγωγή των προϊόντων και την τήρηση όλων των κανόνων, που μπορεί κανένας να πάρει – το μπλε, όπως 10’!”. Άλλωστε, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας και αυτοελέγχου που εφαρμόζει η εταιρεία είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα: ISO 22000, ISO 9001:2008, BRC, IFS, καθώς επίσης AGROCERT και BIO HELLAS.
“Η ποιότητα των προϊόντων μας είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει στην Ελλάδα και παραμένει αμετάβλητη μέσα στο χρόνο. Τα προϊόντα που παράγονται για τη Lidl, είναι ακριβώς τα ίδια που παράγει το εργοστάσιό μας για όλους τους πελάτες μας. Για αυτό το λόγο μας επέλεξε η Lidl, για αυτό το λόγο μας επιλέγουν και οι υπόλοιποι πελάτες μας, μικρότεροι ή και μεγαλύτεροι, στην Ελλάδα αλλά και στις διεθνείς αγορές. Στο εργοστάσιό μας παράγονται προϊόντα ποιοτικά και υγιεινά. Η υγεία στα τρόφιμα είναι σημαντική παράμετρος.” πρόσθεσε.
Η συνεργασία της ΚΟΛΙΟΣ με την LIDL περιλαμβάνει στραγγιστά γιαούρτια σε διάφορες συσκευασίες και με ποικίλα λιπαρά (10%, 2%, 0%) με την ονομασία ΓΑΛΠΟ για την Ελλάδα και την Κύπρο. Με την ονομασία ΓΑΛΠΟ, η εταιρεία παράγει για λογαριασμό της LIDL και λευκό τυρί και με την ονομασία ΤΡΕΙΣ ΒΟΣΚΟΙ παράγει καπνιστό τυρί και κασέρι πρόβειο ΠΟΠ.
Όπως ανέφερε η κ. Τρεντσίδου, “Η συνεργασία μας με την LIDL είναι σημαντική, την τελευταία δε τριετία έχει διευρυνθεί σημαντικά. Με την LIDL μας συνδέουν κοινές πεποιθήσεις, με βασικότερη όλων την καλλιέργεια εμπιστοσύνης του καταναλωτή στα προϊόντα που εμείς παράγουμε και η LIDL διαθέτει στα ράφια των καταστημάτων της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.”
H ΚΟΛΙΟΣ Α.Ε. πραγματοποιεί άλλωστε εξαγωγές σε 50 χώρες και στις 5 ηπείρους, ενώ ο συνολικός τζίρος της θα ξεπεράσει τα 100.000.000 ευρώ, με τις εξαγωγές να καλύπτουν το 56%, και το 44% των πωλήσεων να αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Η εταιρεία παρουσιάζει μια συνεχή ανάπτυξη, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2017 δείχνει αύξηση πωλήσεων 14,5%.
Όπως σημείωσε ο κ. Κολιός, “Θεωρούμε σημαντικό, ότι, τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης φέραμε συνάλλαγμα στην Ελλάδα περισσότερο από 500 εκατομμύρια ευρώ… Όλοι ξέρουμε την χώρα στην οποία ζούμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αλλά το ότι η Ελλάδα είναι ακόμα ζωντανή, οφείλεται σε εταιρείες που συνεχίζουν και δουλεύουν. Και δεν είμαστε μόνο εμείς που συνεχίζουμε να δουλεύουμε, υπάρχουν πολλές εταιρείες που δουλεύουν αδιάκοπα.”
“Σε μια εταιρεία πρέπει να υπάρχει όραμα. Μετά το όραμα αρχίζεις να μετράς τις δυνατότητες σου και αυτά προχωράνε κατά ένα τρόπο μαζί. Υπάρχουν πάντα δυσκολίες, υπάρχει κάτι που πάει στραβά, αλλά η ανάπτυξη δεν είναι τελείως ευθεία, έχει και μερικά ζιγκ ζαγκ. Τελικά, σημασία, έχει κανείς να φθάνει στο στόχο.” καταλήγει ο κ. Κολιός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου