Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
100 ml ελαιόλαδο
3 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε πολύ λεπτά καρέ
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, από σπάλα
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
450 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο
ψωμί, μουσκεμένη σε γάλα και στυμμένη 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη 25 – 30 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 2 ½ κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος) αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Για το τηγάνισμα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 εκ. από τον πάτο του τηγανιού ελαιόλαδο Για το ντιπ γιαουρτιού 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 1 κεσεδάκι παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι, με την πέτσα 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη 10 φρέσκα φύλλα δυόσμου, πολύ ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος) 1 κουτ. σούπας μέλι αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι Διαδικασία Κεφτεδάκια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους, το σκόρδο, το στυμμένο ψωμί, τον πελτέ, τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, το δυόσμο, περίπου 1 κουτ. γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι και ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την πάνω στην επιφάνεια του μείγματος, και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει. Τηγάνισμα: Πλάθουμε περίπου 45 – 50 κεφτέδες, βάρους περίπου 30 γρ. τον καθένα, και τους βάζουμε σε ένα ταψί. Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε αρκετό αλεύρι. Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι, το ζεσταίνουμε, αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε. Ντιπ γιαουρτιού: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για 1 λεπτό. Σουρώνουμε το ντιπ σε πολύ λεπτό σουρωτήρι και το βάζουμε σε ένα μπολ. Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς και συνοδεύουμε με το ντιπ γιαουρτιού.
ψωμί, μουσκεμένη σε γάλα και στυμμένη 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη 25 – 30 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 2 ½ κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος) αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Για το τηγάνισμα αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 εκ. από τον πάτο του τηγανιού ελαιόλαδο Για το ντιπ γιαουρτιού 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 1 κεσεδάκι παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι, με την πέτσα 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη 10 φρέσκα φύλλα δυόσμου, πολύ ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος) 1 κουτ. σούπας μέλι αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι Διαδικασία Κεφτεδάκια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τον κιμά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους, το σκόρδο, το στυμμένο ψωμί, τον πελτέ, τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, το δυόσμο, περίπου 1 κουτ. γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι και ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την πάνω στην επιφάνεια του μείγματος, και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει. Τηγάνισμα: Πλάθουμε περίπου 45 – 50 κεφτέδες, βάρους περίπου 30 γρ. τον καθένα, και τους βάζουμε σε ένα ταψί. Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε αρκετό αλεύρι. Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι, το ζεσταίνουμε, αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε. Ντιπ γιαουρτιού: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για 1 λεπτό. Σουρώνουμε το ντιπ σε πολύ λεπτό σουρωτήρι και το βάζουμε σε ένα μπολ. Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς και συνοδεύουμε με το ντιπ γιαουρτιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου