Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν συνολικά 55 χημικές ενώσεις με οσμή(VIDEO)


Δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν συνολικά 55 χημικές ενώσεις με οσμή(VIDEO)
Συνολικά 55 χημικές ενώσεις με οσμή ταυτοποιήθηκαν από τα 171 δείγματα που ελήφθησαν μέχρι στιγμής από τρεις σταθμούς μετρήσεων στο Κορδελιό σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εξαμηνιαίου ελέγχου που πραγματοποιεί η περιφέρεια σε συνεργασία με το ΑΠΘ για τα αίτια της δυσοσμίας στον Εύοσμο και το Κορδελιό.
Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η καθηγήτρια χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος Kωνσταντίνη Σαμαρά, οι ενώσεις αυτές
δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των καρκινογόνων, δεν είναι τοξικές, αλλά ορισμένες από αυτές ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας συμπτώματα όπως πονοκεφάλους ναυτίες κ.α, ειδικά σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η ίδια, απέφυγε να τις χαρακτηρίσει μη επικίνδυνες.
Τα ΕΛΠΕ βρέθηκαν μέχρι στιγμής να αποτελούν την κύρια πηγή προέλευσής της δυσοσμίας καθώς εκεί σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου εντοπίστηκε και η μεγαλύτερη συγκέντρωση των 55 χημικών ενώσεων, με κάποιες από αυτές, όπως οι μερκαπτάνες να βρέθηκαν σε δεκαπλάσιες τιμές, από ότι σε άλλες περιοχές όπου έγιναν μετρήσεις.
«Στόχος μας είναι να δώσουμε λύση στο πρόβλημα και όχι να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Έχουμε αποστείλει τα αποτελέσματα των μετρήσεων στο υπουργείο περιβάλλοντος, ζητώντας μεταξύ άλλων να πάρει άμεσα μέτρα και να επανεξετάσει τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των ΕΛΠΕ, ανέφερε ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Tζιτζικώστας.  Όπως είπε, τα αποτελέσματα έχουν σταλεί και στην εισαγγελία αλλά και σε κάθε άλλο αρμόδιο φορέα, όπως το Υπουργείο Υγείας, ενώ ολοκληρωμένα συμπεράσματα θα εξαχθούν με την ολοκλήρωση της τρέχουσας μελέτης μέχρι το τέλος της άνοιξης.
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιείται ένα τόσο εξειδικευμένο πρόγραμμα, για τον εντοπισμό σε βάθος, των αιτιών που προκαλούν δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη εδώ και 40 χρόνια» σημείωσε ο κ.Τζιτζικώστας, προσθέτοντας πως το 12μηνο πρόγραμμα περιλαμβάνει 2 δειγματοληψίες την εβδομάδα, με πρόβλεψη για 3η αν χρειαστεί, με σύνολο 400 δείγματα στο τέλος του προγράμματος.
Ανέφερε ακόμη, πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος από σήμερα είναι πλέον ενήμερο για την κατάσταση και οφείλει να δώσει λύσεις στο πρόβλημα, γιατί δεν γίνεται να υπάρξει άλλη καθυστέρηση. «Είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί» είπε.
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, σημείωσε πως η σύμβαση της Περιφέρειας με το ΑΠΘ, άρχισε να υλοποιείται σε χρόνο ρεκόρ για τα Ελληνικά δεδομένα. «Δεν είναι μυρωδιά φάντασμα. Από κάπου προέρχεται και οφείλουμε να πάρουμε τα μέτρα μας. Θέλουμε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες και να δώσουμε λύσεις» δήλωσε.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας επισήμανε ότι από τη δεκαετία του 80 που ξεκίνησε το πρόβλημα, το ΥΜΑΘ είχε δώσει εντολή να γίνουν μετρήσεις, χωρίς όλα αυτά τα χρόνια οι σταθμοί να μετρούν τις οσμές. «Η πολιτεία δεν ασχολήθηκε εδώ και 40 χρόνια να μετρήσει αυτές τις ενώσεις. Αντί να ακολουθήσουμε τη μυρωδιά στα στενά του Ευόσμου και να αποδίδουμε ευθύνες χωρίς στοιχεία, αποφασίσαμε να κινηθούμε συστηματικά και για αυτό απευθυνθήκαμε στους πλέον ειδικούς» τόνισε, αναφέροντας ακόμη πως στο θέμα των μετρήσεων, συνέβαλλαν με την ενημέρωση που έδιναν και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ειδοποιούσαν για τα έκτακτα περιστατικά εμφάνισης οσμών. «Σήμερα δεν ανακοινώνουμε μόνο τα αποτελέσματα, ανακοινώνουμε και προτάσεις. Ζητάμε από το υπουργείο περιβάλλοντος να λάβει υπόψη τα συμπεράσματα της έρευνας και τις προτάσεις που καταθέτουμε ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα» είπε ο κ.Γιουτίκας.
Αναφερόμενος στις προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος, είπε ότι είναι οι εξής:
-Τοποθέτηση κλειστών συστημάτων και αξιοποίηση της κατάλληλης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στη μονάδα αφυδάτωσης της ελαιώδους λάσπης από τον καθαρισμό των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, τον ελαιοδιαχωριστή και το βιολογικό καθαρισμό των ΕΛΠΕ.
-Απομάκρυνση της μονάδας αφυδάτωσης της λάσπης από το συγκεκριμένο σημείο, για να μη βρίσκεται τόσο κοντά στην κατοικημένη περιοχή.
-Αποκατάσταση των παλαιών μη χρησιμοποιούμενων σκαμμάτων αποβλήτων εντός των ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με όσα είπε η κα.Σαμαρά, από τις μετρήσεις προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
-Ταυτοποιήθηκαν 55 ενώσεις με οσμή διαφορετικού χαρακτήρα, στις οποίες περιλαμβάνονται οχτώ μερκαπτάνες, που προκαλούν δυσοσμία, η οποία γίνεται άμεσα αντιληπτή.
-Η συχνότητα ανίχνευσης στο Κορδελιό ποικίλει.
-Δεν υπάρχει συσχέτιση της δυσοσμίας με πιθανές διαρροές φυσικού αερίου.
-Δεν προκύπτει συσχέτιση με πιθανές διαρροές υγραερίου.
-Δυο μερκαπτάνες μετρήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι οποίες είναι άμεσα αισθητές στην οσμή. Αυτές είναι οι ενώσεις που αντιλαμβάνονται οι πολίτες και που προκαλούν την ενόχληση.
-Η συγκέντρωσή τους ήταν σημαντικά υψηλότερη στο Κορδελιό, συγκριτικά με την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη.
-Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών καταγράφηκαν στις έκτακτες δειγματοληψίες (καταγγελλόμενα επεισόδια δυσοσμίας).
-Υπάρχει συσχέτιση με τη θερμοκρασία. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μετρώνται στις ζεστές μέρες.
-Υπάρχει συσχέτιση με την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου. Όταν επικρατεί άπνοια οι συγκεντρώσεις είναι αυξημένες. Στις έκτακτες δειγματοληψίες (επεισόδια) έπνεαν Β – ΒΔ άνεμοι.
-Καταγράφηκαν υψηλές συγκεντρώσεις εντός των ΕΛΠΕ, με τις πιο υψηλές στη δεξαμενή και τη μονάδα ξήρανσης της λάσπης. Οι συγκεντρώσεις εκεί ήταν υπερδεκαπλάσιες του Κορδελιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου