Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΕΥΓΕ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗ! Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΚΙΣ ΕΙΠΕ ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ ΤΗΣ ...ΒΙΟΜΑΖΑΣ!

Αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος -ΕΤΣΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ - ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης, καταψήφισε την επένδυση βιομάζας που ήθελαν να
φτιάξουν κάποιοι και να υποβαθμίσουν την περιοχή του Κρουσίων με τις καύσεις διαφόρων σκουπιδιών και άλλων ουσιών.
Εύγε δήμαρχε. Όχι σαν μερικά γιουσουφάκια που είδαν φως και πήγαν να ...μπούν!
Ακολουθούν προβληματισμοί που προέκυψαν μετά την επεξεργασία της υποβληθείσας περιβαλλοντικής μελέτης, λαμβάνοντας ταυτοχρόνως υπ’ όψιν και τις σωρευτικές επιπτώσεις από την κατασκευή πολλαπλών μονάδων στην περιοχή:

- Οι διαστάσεις και το μέγεθος των μονάδων αποθήκευσης βιομάζας – σιλό είναι ιδιαίτερα μεγάλες για την περιοχή καθώς σε αυτήν δεν υπάρχουν ψηλά κτήρια. Η κατασκευή σιλό ύψους 16.5m. και συνολικού εμβαδού 100 τ.μ. θα μπορούσε να αντιστοιχηθεί σε μέγεθος με μία πενταόροφη οικοδομή. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δημιουργία πολλαπλών μονάδων στον εγγύτερο χώρο είναι σίγουρα ότι θα οδηγηθεί η περιοχή σε οπτική υποβάθμιση.

Ως προέλευση της βιομάζας τροφοδοσίας της μονάδας περιλαμβάνονται μεγάλες ποσότητες από άχυρο και από κλαδέματα. Η απορρόφηση άχυρου από τη μονάδα θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι της περιοχής που θα αναγκάζονται πλέον να προμηθευτούν ζωοτροφές από αλλού. Αντίστοιχα τα κλαδέματα από τα δέντρα απορροφώνται συνήθως από τις τοπικές κοινότητες ως καυσόξυλα, απουσία των οποίων θα σημαίνει επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για την τοπική κοινωνία.
Οι προβλεπόμενες ενεργειακές καλλιέργειες αν και πολλά υποσχόμενες σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν τις αποδόσεις της μελέτης και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι οικονομικά εφάμιλλες της παραγωγής σιταριού.- Ως πηγή βιομάζας αναφέρονται καπλαμάδες και μοριοσανίδες. Λόγω της μορφής της πρώτης ύλης (μέγεθος <2cm br="">- Η τέφρα που παράγεται στην μονάδα μέρος της οποίας χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο υλικό συλλέγεται σε πολύ υψηλό ποσοστό από τις διατάξεις καθαρισμού που προβλέπονται. Ωστόσο οι τιμές που παρατίθενται αφορούν σε βέλτιστη λειτουργία της μονάδας και με την προϋπόθεση συστηματικής συντήρησης του εξοπλισμού. Λόγω της αρνητικής εμπειρίας μη τήρησης των απαραίτητων υποχρεώσεων από τους υπευθύνους βιομηχανικών/βιοτεχνικών μονάδων η ελλιπής συντήρηση των μηχανημάτων θα οδηγούσε σε απόρριψη στο περιβάλλον σημαντική ποσότητας αιωρούμενης τέφρας ενώ ταυτοχρόνως θα αυξάνονταν και οι εκλυόμενοι λοιποί αέριοι ρύποι (SO2, NOX, CO) με την ταυτόχρονη παρουσία επιπλέον ρύπων (χλωριούχα, αμμωνιακά, βαρέα μέταλλα). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατασκευή έξι (6) συνολικά μονάδων η πιθανή επιβάρυνση για την περιοχή θα ήταν σημαντική.- Οι ποσότητες τέφρας οι οποίες θα απομακρύνονται καθημερινά από την μονάδα είναι σημαντικές (2tn/μέρα). Εάν δεν διασφαλιστεί ότι αυτές θα παραλαμβάνονται από την συνεργαζόμενη εταιρεία INTERGEO θα μπορούσαν να διατεθούν ανεξέλεγκτα στην γύρω περιοχή όπως συχνά (δυστυχώς) συμβαίνει. -  Η εκλυόμενη ποσότητα θερμικής ενέργειας από την μονάδα, και παρά τις πρακτικές ανάκτησης μέρους αυτής είναι υψηλή. Η ύπαρξη μίας μόνο μονάδας σε συνδυασμό με τα κλιματολογικά στοιχεία της περιοχής ενδεχομένως να μην ήταν πρόβλημα αλλά η ταυτόχρονη ύπαρξη έξι (6) μονάδων ίδιας τεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα η συνολικά απορριπτόμενη ποσότητα θερμότητας να είναι σημαντική κάτι που ίσως επηρεάσει το μικροκλίμα της περιοχής. Η πρόβλεψη για εκμετάλλευση της περίσσειας θερμότητας σε θερμοκήπια και κτηνοτροφικές μονάδες δεν πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν μέχρι την εφαρμογή αυτών των λύσεων.- Στο κομμάτι της αντιμετώπισης πιθανών ατυχημάτων και της ανάλυσης επικινδυνότητας (risk analysis & control) απουσιάζουν εντελώς οι περιπτώσεις της μη ορθής λειτουργίας του μηχανολογικού εξοπλισμού και του πυρσού καύσης, καθώς και η περίπτωση της έκρηξης και της πυρκαγιάς στην δεξαμενή αποθήκευσης του αερίου σύνθεσης και στον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ø Οι επιπτώσεις που θα δημιουργούνταν από τις ανωτέρω περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ενδεχόμενο της σωρευτικής - αλυσιδωτής επίδρασης μεταξύ των μονάδων (το οποίο επίσης δεν εξετάζεται), στις υφιστάμενες κτηνοτροφικές μονάδες, στο γύρω περιβάλλον και ενδεχομένως στον οικισμό Τερπύλλου θα μπορούσαν να είναι σημαντικές. Ας σημειωθεί ότι το αέριο σύνθεσης είναι εκρηκτικότερο του φυσικού αερίου και με μεγαλύτερη ταχύτητα εξάπλωσης φλόγας.


- Στη μελέτη προβλέπεται η συστηματική παρακολούθηση των εκλυόμενων αέριων ρύπων αλλά δεν διευκρινίζεται πως θα γίνει αυτό, π.χ. σε πραγματικό χρόνο (real time) παρακολούθηση των καυσαερίων των μηχανών καύσεων με ειδικούς αισθητήρες ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος της μονάδας οποιαδήποτε στιγμή. Επίσης δεν προβλέπεται μηχανισμός ελέγχου των ωρών λειτουργίας του πυρσού καύσης που εκλύει, βάση της περιβαλλοντικής μελέτης, αέριους ρύπους όταν αυτός λειτουργεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου