Σήμερα
τα κατσαρολικά έχουν πάρει φωτιά και οι νοικοκυρές της Βέροιας βάφουν
τα Πασχαλιάτικα κόκκινα αυγά! Πως όμως θα βάψουμε ωραία τα κόκκινα αβγά
μας χωρίς να μας σπάσουν; Πως θα πετύχουμε ωραίο χρώμα και ωραίο βράσιμο
χωρίς να είναι μελάτα αλλά ούτε και πολύ σφιχτά; Αγαπημένο έθιμο του
Πάσχα, το βάψιμο των αβγών έχει τα μυστικά του.
Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές για να τσουγκρίσετε φέτος τα πιο όμορφα αβγά.
✔️Ο πρώτος καθοριστικός, κανόνας είναι να μην βάψετε πολύ φρέσκα αβγά. Τα πολύ φρέσκα αυγά δεν ξεφλουδίζονται καλά, γιατί το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν, ξεκολλάει μαζί με αυτό. Αγοράστε αβγά μιας -δύο ημερών. Προτιμήστε αβγά μεσαίου μεγέθους, χρώματος μπεζ.
✔️Ο δεύτερος κανόνας είναι να αφήσετε τα αβγά να βράσουν σε καυτό νερό αλλά σε σβηστή πλέον εστία. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το ασπράδι τρυφερό και ο κρόκος χωρίς το πράσινο «στεφάνι». Τα αβγά βράζουν ήρεμα και μειώνεται η πιθανότητα σπασίματος.
✔️Ο τρίτος κανόνας είναι να έχετε τα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου βγάζοντάς τα τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το βράσιμο από το ψυγείο, ιδανικά από την προηγούμενη νύχτα.
✔️Ο τέταρτος κανόνας είναι να πλύνετε καλά τα αβγά με ξύδι και νερό, με με μαλακό σφουγγαράκι (η σκληρή πλευρά θα κάνει γρατζουνιές στα αυγά) αφού πρώτα τα έχετε μουλιάσει σε αρκετό νερό για 1/2 ώρα.
✔️Ο πέμπτος κανόνας είναι να στρώσετε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι ή βιτέξ στη κατσαρόλα -με πλατύ πάτο- που θα βάψετε τα αβγά. Το πανάκι ή το βιτέξ θα απορροφήσουν τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.
✔️Ο έκτος κανόνας είναι να βάλετε μια μόνο στρώση αβγά πάνω από το πανάκι ή το βιτέξ , να προσέξετε να μην ακουμπά το ένα αβγό το άλλο -να βάλετε λίγα αβγά- και να τα σκεπάσετε τα με νερό βρύσης κατά 2 εκ.
✔️Ο έβδομος κανόνας είναι να βάλετε τα αβγά στη κατσαρόλα, να σκεπάσετε με το καπάκι και να βάλετε αμέσως την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο βρασμού [δηλαδή πριν αρχίσει να κοχλάζει] και να χτυπιούνται τα αβγά.
Τότε αμέσως σβήστε την εστία και αν κοχλάζει το νερό, βγάλτε την κατσαρόλα από την εστία. Αφήστε τα αβγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για 12 λεπτά αν είναι μετρίου μεγέθους, 14 λεπτά αν είναι μεγάλου μεγέθους.
Βγάλτε τα αβγά από το νερό μόλις περάσει ο χρόνος, βάζετε αμέσως τα αβγά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για να κρυώσουν. Μετά τα τοποθετείτε προσεκτικά πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.
Επαναλάβετε τη διαδικασία για όσα αβγά θέλετε να βράσετε. Μπορείτε να ολοκληρώσετε το βράσιμο των αυγών πριν τη Μεγάλη Πέμπτη και εκείνη την ημέρα να κάνετε μόνο το βάψιμο.
✔️Ο όγδοος κανόνας αφορά τον τρόπο βαφής των αβγών:
Ρίξτε ξίδι κι αλάτι στο νερό που θα βράσετε τα αβγά, διότι ακόμη κι αν κάποιο αβγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.
Πριν τα βάψετε, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα με τη βαφή με μια τρυπητή κουτάλα, χωρίς να αφήσουμε πολλά κενά ανάμεσά τους, φροντίζοντας να τα καλύψετε πλήρως με νερό.
Αφαιρέστε τα αβγά που έχουν ραγίσει και ακολουθείστε πιστά και κατά γράμμα τις οδηγίες βαφής που έχετε επιλέξει.
Όταν βγάλετε τα κόκκινα πλέον αβγά από τη βαφή, [αφαιρέστε τα με μια κουτάλα τρυπητή, αφού έχετε φορέσει κατά προτίμηση γάντια μιας χρήσης] ακουμπήστε τα σε αρκετά στρώματα χαρτιού κουζίνας και κυλίστε τα να αφήσουν το παραπανίσιο χρώμα. Αν τα αφήσετε ακίνητα να στεγνώσουν, θα κάνουν μια αποχρωματισμένη κηλίδα στο μέρος που ακουμπάνε στο χαρτί.
Μετακινήστε τα σε καθαρό στρώμα χαρτιού κουζίνας και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως. Γυαλίστε τα με τα έτοιμα γυαλιστικά ή καλύτερα με ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!
Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές για να τσουγκρίσετε φέτος τα πιο όμορφα αβγά.
✔️Ο πρώτος καθοριστικός, κανόνας είναι να μην βάψετε πολύ φρέσκα αβγά. Τα πολύ φρέσκα αυγά δεν ξεφλουδίζονται καλά, γιατί το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν, ξεκολλάει μαζί με αυτό. Αγοράστε αβγά μιας -δύο ημερών. Προτιμήστε αβγά μεσαίου μεγέθους, χρώματος μπεζ.
✔️Ο δεύτερος κανόνας είναι να αφήσετε τα αβγά να βράσουν σε καυτό νερό αλλά σε σβηστή πλέον εστία. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το ασπράδι τρυφερό και ο κρόκος χωρίς το πράσινο «στεφάνι». Τα αβγά βράζουν ήρεμα και μειώνεται η πιθανότητα σπασίματος.
✔️Ο τρίτος κανόνας είναι να έχετε τα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου βγάζοντάς τα τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το βράσιμο από το ψυγείο, ιδανικά από την προηγούμενη νύχτα.
✔️Ο τέταρτος κανόνας είναι να πλύνετε καλά τα αβγά με ξύδι και νερό, με με μαλακό σφουγγαράκι (η σκληρή πλευρά θα κάνει γρατζουνιές στα αυγά) αφού πρώτα τα έχετε μουλιάσει σε αρκετό νερό για 1/2 ώρα.
✔️Ο πέμπτος κανόνας είναι να στρώσετε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι ή βιτέξ στη κατσαρόλα -με πλατύ πάτο- που θα βάψετε τα αβγά. Το πανάκι ή το βιτέξ θα απορροφήσουν τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.
✔️Ο έκτος κανόνας είναι να βάλετε μια μόνο στρώση αβγά πάνω από το πανάκι ή το βιτέξ , να προσέξετε να μην ακουμπά το ένα αβγό το άλλο -να βάλετε λίγα αβγά- και να τα σκεπάσετε τα με νερό βρύσης κατά 2 εκ.
✔️Ο έβδομος κανόνας είναι να βάλετε τα αβγά στη κατσαρόλα, να σκεπάσετε με το καπάκι και να βάλετε αμέσως την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο βρασμού [δηλαδή πριν αρχίσει να κοχλάζει] και να χτυπιούνται τα αβγά.
Τότε αμέσως σβήστε την εστία και αν κοχλάζει το νερό, βγάλτε την κατσαρόλα από την εστία. Αφήστε τα αβγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για 12 λεπτά αν είναι μετρίου μεγέθους, 14 λεπτά αν είναι μεγάλου μεγέθους.
Βγάλτε τα αβγά από το νερό μόλις περάσει ο χρόνος, βάζετε αμέσως τα αβγά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για να κρυώσουν. Μετά τα τοποθετείτε προσεκτικά πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.
Επαναλάβετε τη διαδικασία για όσα αβγά θέλετε να βράσετε. Μπορείτε να ολοκληρώσετε το βράσιμο των αυγών πριν τη Μεγάλη Πέμπτη και εκείνη την ημέρα να κάνετε μόνο το βάψιμο.
✔️Ο όγδοος κανόνας αφορά τον τρόπο βαφής των αβγών:
Ρίξτε ξίδι κι αλάτι στο νερό που θα βράσετε τα αβγά, διότι ακόμη κι αν κάποιο αβγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.
Πριν τα βάψετε, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά. Τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα με τη βαφή με μια τρυπητή κουτάλα, χωρίς να αφήσουμε πολλά κενά ανάμεσά τους, φροντίζοντας να τα καλύψετε πλήρως με νερό.
Αφαιρέστε τα αβγά που έχουν ραγίσει και ακολουθείστε πιστά και κατά γράμμα τις οδηγίες βαφής που έχετε επιλέξει.
Όταν βγάλετε τα κόκκινα πλέον αβγά από τη βαφή, [αφαιρέστε τα με μια κουτάλα τρυπητή, αφού έχετε φορέσει κατά προτίμηση γάντια μιας χρήσης] ακουμπήστε τα σε αρκετά στρώματα χαρτιού κουζίνας και κυλίστε τα να αφήσουν το παραπανίσιο χρώμα. Αν τα αφήσετε ακίνητα να στεγνώσουν, θα κάνουν μια αποχρωματισμένη κηλίδα στο μέρος που ακουμπάνε στο χαρτί.
Μετακινήστε τα σε καθαρό στρώμα χαρτιού κουζίνας και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως. Γυαλίστε τα με τα έτοιμα γυαλιστικά ή καλύτερα με ελαιόλαδο.
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου