Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Βότανα για το άγχος

Το άγχος ή  στρές είναι οι πραγματικοί ή πλασματικοί κίνδυνοι που ενεργοποιούν την άμυνα του οργανισμού. Κάθε άνθρωπος έχει μάθει να ζεί με ένα ορισμένο επίπεδο άγχους στην καθημερινότητα του, που ωστόσο λειτουργεί ως κίνητρο για την επίτευξη στόχω και την διεκπεραίωση των υποχρεώσεων του. Ωστόσο η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται απο πολύ γρήγορους ρυθμούς, πίεση
και πολλές απιτήσεις. Όταν ερχόμαστε καθημερινά και έντονα αντιμέτωποι με όλα αυτά, μπορεί να υποφέρουμε απο κρίσεις άγχους. Το άγχος τότε παύει να είναι δημιουργικό και γίνεται τροχοπέδη για την ψυχή και το σώμα μας.
ΑΙΤΙΑ
Πολλές είναι οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Μία επικίνδυνη κατάσταση, ένας θάνατος, ένας χωρισμός, τα εργασιακά προβλήματα, οι οικονομικές δυσκολίες αλλα και χαρούμενα γεγονότα (όπως ένας γάμος ή η γέννηση ενός παιδιού), που ωστόσο απαιτούν αυξημένη δραστηριότητα και περισσότερες ευθύνες απο το άτομο.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα στμπτώματα του άγχους είναι πολλαπλά και εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους. Το άτομο μπορεί να υποφέρει απο πονοκεφάλους, εκνευρισμό, αϋπνία, πόνους, διάρροια, εξανθήματα, σεξουαλική αδιαφορία,υπερβολική ή μειωμένη όρεξη και υπερβολική ανησυχία, ακόμα και για ασήμαντα θέματα. Μια ξαφνική και έντονη κρίση άγχους μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την ίδια τη ζωή του ατόμου. Το χρόνιο άγχος οδηγεί σε ημικρανίες, άσθμα, έλκος, κολίτιδα, ψωρίαση, σάκχαρο, υψηλή πίεση, παχυσαρκία.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Στις περιπτώσεις άγχους, πολλά βότανα με καταπραυντικές και κατευναστικές ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν το άτομο. Τα αφεψήματα χαμομηλιού, πασιφλόρας, μελισσόχορτου και βαλεριάνας έχουν κατευναστικές ιδιότητες, ηρεμούν το σώμα και βοηθούν στην διατήρηση της πνευματικής και ψυχικής ισορροπίας. Το τζίνσενγκ έχει εξαιρετικά αποτελέσματα κατά των κουραστικών και πιεστικών καταστάσεων. Λίγες σταγόνες αιθέριου έλαιου λεβάντας στο μπάνιο χαλαρώνουν και ηρεμούν. Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του άγχους. Είναι το αποτελεσματικότερο μέσο που διαθέτει σήμερα ο άνθρωπος προκειμένου ν’απαλλαγεί απο την ένταση της καθημερινότητας. Εξάλλου, η υγιεινή διατροφή αλλά και η ολιγόωρη ξεκούραση κατα τη διάρκει της ημέρας λειτουργούν ευεργετικά. Πρέπει όλοι να προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες της καθημερινής μας ζωής. Αξίζει να απαλλάξουμε τους εαυτούς μας απο τις καταστάσεις που μας πιέζουν, μας αγχώνουν και ταλαιπωρούν το μυαλό και το σώμα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου