Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Επιχείρηση «Καθαρά sites»

 Μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν;

Η μαύρη τρύπα της ενημέρωσης από τα ΜΜΕ, ουσιαστικά η ήττα της είδησης, τα ψέμματα, η προπαγάνδα, οι γκαιμπελικές μέθοδοι, η κατασκευασμένη είδηση, ο εξοβελισμός του δημόσιου λόγου, που στρέφεται κατά της κοινωνίας, διότι προδιαγράφει έλλειμμα δημοκρατίας, δεν είναι νέα φαινόμενα.



Όπως δεν είναι νέο φαινόμενο η λαϊκή απαίτηση να μπει ένα
τέλος στον καλλιεργούμενο τρόμο, στα ψεύδη, στα πλαστά και ανακριβή δημοσιεύματα, να πάψει να μετατρέπεται η είδηση σε προπαγάνδα. Κοινωνία που στερείται την ενημέρωση, ουσιαστικά χάνει τη φωνή της. Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια λοιπόν; Και ποια ευθύνη έχουμε σαν πολίτες και σαν εργαζόμενοι στα ΜΜΕ;
Άλλαξε το τοπίο της ενημέρωσης, τα χαρακτηριστικά της. Ενδυναμώθηκε η διαδικτυακή δημοσιογραφία, έναντι της παραδοσιακής. Τα 2/3 της ελληνικής κοινωνίας ενημερώνονται πλέον μέσω του διαδικτύου, με αυξητική τάση.
Κι είναι κακό αυτό; θα αναρωτηθεί κάποιος. Από μόνο του όχι.
Αλλά, όσον αφορά εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, βασικά μέσα ενημέρωσης του πολίτη, αν μη τι άλλο πρόκειται για επώνυμες επιχειρήσεις, με νομική υπόσταση, έδρα, ιδιοκτήτη και Δ.Σ. ΑΦΜ, δημοσιογράφους -όχι πάντα ασφαλισμένους κλπ. Τ
ο αντίθετο συμβαίνει με τα εκατοντάδες sites που ξεφύτρωσαν τα τελευταία χρόνια, χωρίς καν αναγραφόμενη ταυτότητα και στοιχεία επικοινωνίας, προφανώς χωρίς δημοσιογράφους ή σε συνθήκες γαλέρας για ελάχιστους, με βασικό υλικό το clopy paste, σε φόντο από κίτρινο έως το μαύρο του εκβιασμού -αποκορυφώθηκε από τη στιγμή που η διακυβέρνηση της χώρας ήρθε με λαϊκή εντολή στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ- με ανύπαρκτο νομικό καθεστώς, λειτουργώντας σαν μηχανές παραγωγής μαύρου χρήματος, λαμβάνοντας κομμάτι από τη κρατική διαφημιστική πίτα και από τραπεζική διαφήμιση, στο πλαίσιο αυτού του απίστευτου τριγώνου διαπλοκής των τελευταίων 5-6 χρόνων.
Η πολιτεία όφειλε να διασφαλίζει την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, να δημιουργεί τις συνθήκες προστασίας των εργαζόμενων, να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο, να υπάρχει διαφάνεια. Αυτά τα πράγματα δεν έγιναν ποτέ στο τόπο μας, σε βάρος και της κοινωνίας, της οποίας το μανιπουλάρισμα επιχειρούσαν συστηματικά , και των εργαζόμενων που κατέστησαν αναλώσιμα υλικά στα χέρια του εκάστοτε επιχειρηματία.
Από χτες υπάρχει μια ευκαιρία, το Μητρώο Οnline Μedia που καθιερώνει το υπουργείο Επικρατείας, το οποίο διασφαλίζει διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και στην κρατική διαφήμιση μέσω της δημοσιοποίησης των διαφημίσεων που θα δίνουν στα ηλεκτρονικά μέσα κρατικοί φορείς και τράπεζες.
Αποτελεί όμως κι ένα εργαλείο που δρομολογεί την προστασία της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων. Με λίγα λόγια η ΕΣΗΕΑ και τα συλλογικά όργανα των δημοσιογράφων έχουν πλέον το έναυσμα και επιβάλλεται από τις νέες συνθήκες να αναλάβουν την ευθύνη να συζητήσουν και να καταφέρουν να διασφαλίσουν επιτέλους τους εργαζόμενους στις ενημερωτικές ιστοσελίδες. Και παράλληλα, να πιέσουν την κυβέρνηση -υπουργείο Εργασίας, ασφαλιστικά ταμεία κλπ- με βάση το νέο πλαίσιο διαφάνειας, να ελέγξει από δω και πέρα αν και κατά πόσο τηρείται ο νόμος, οι συλλογικές συμβάσεις, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων στα sites και να θεσπίσει νέους κανόνες.
Την ευθύνη όμως είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε εργαζόμενοι και πολίτες, που βιώνουμε από τη μία την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων μας, κι από την άλλη, διπλά την υποβάθμιση της είδησης και τη χειραγώγηση. Να βρούμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να αναζητήσουμε λύσεις, να διεκδικήσουμε την ελευθεροτυπία και την ενημέρωση που δικαιούμαστε σαν πολίτες. Το Μητρώο Οnline Μedia δίνει την αρχική ευκαιρία να βγούμε από την καχυποψία στο φως, να αντιληφθούμε πως όλοι δεν είναι ίδιοι, πως μπορούμε να εμποδίσουμε την ταύτιση του πολιτικού και δημοσιογραφικού κατεστημένου, το φιλτράρισμα της είδησης βάσει των διαπλεκόμενων συμφερόντων, την επικράτηση των διεφθαρμένων.
Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.
Να πω πάλι, αν όχι εμείς, ποιοι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου