Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ο σεφ του «ΚΙΛΚΙΣΙΩΤΗ » προτείνει: Χταπόδι στιφάδο (με πορτοκάλι)


Κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε κατσαρόλα με μισό φλιτζάνι νερό, το ξύδι και τα δαφνόφυλλα. Σιγοβράζουμε για 5΄και προσθέτουμε το κρασί, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά μας, τα κομμάτια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στον φούρνο για 45΄στους 180 C μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Τέλος αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε για άλλα 15΄.

TIPS: 

Τα κατεψυγμένα χταπόδια δεν χρειάζονται καθάρισμα. Αν πάρουμε φρέσκα καθαρίζουμε ως εξής: με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κουκούλα και την χωρίζουμε από τα πλοκάμια. Την αναποδογυρίζουμε κ την καθαρίζουμε από τα εντόσθια, βγάζουμε το κόκαλο γνωστό ως «δόντι» και πλένουμε καλά ιδίως τις βεντούζες του γιατί έχουν άμμο.

ΥΛΙΚΑ:

1Kgr χταπόδι
1Kgr κρεμμύδια(κοκκάρια) σοταρισμένα σε λίγο ελαιόλαδο
200ml κόκκινο κρασί
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 δαφνόφυλλα
3-4 κόκκοι πιπέρι
1 ξύλο κανέλα
2κ.σ.ξύδι

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι κ δύο κομμάτια πορτοκαλιού*

*(αφαιρούμε με ένα κουταλάκι από τη φλούδα του πορτοκαλιού το λευκό εσωτερικό του γιατί πικρίζει)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου